Výnosy evropských bondů klesají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Tlak na výnosy portugalských vládních dluhopisů polevoval celý tento týden, takže nadále klesají. Portugalsko je přitom považováno za druhou nejzranitelnější část eurozóny hned po Řecku.

Portugalským dluhopisům tento týden pomohla úspěšná aukce pokladničních poukázek za 1,5 miliardy eur a také intervence Evropské centrální banky (ECB) na dluhopisovém trhu na počátku týdne.

Ambiciózní reformní plány ohlášené novými španělskými a italskými vládami pomohly zlepšit očekávání související s budoucností eura. Existují však obavy, že hluboká ekonomická krize v jižních státech eura může plány na snižování zadlužení ohrozit. Objevily se rovněž důkazy, že půl bilionu eur levných tříletých půjček Evropské centrální banky na podporu likvidity zafungovalo a mezibankovní trh se nezadřel.

„Levné peníze od ECB zabránily zamrznutí evropského mezibankovního trhu,“ myslí si Martin Krajhanzl, analytik České spořitelny. Další aukci tříletých půjček pořádá ECB na konci února a agentury již informovaly, že zájem bank tentokrát dosáhne až jednoho bilionu eur.

Portugalsko, o kterém si mnozí analytici myslí, že bude potřebovat druhý záchranný finanční balík, ve středu umístilo tříměsíční a šestiměsíční pokladniční poukázky s průměrným výnosem 4,46 procenta, tedy o tři desetiny méně než při poslední podobné aukci.

To i pomohlo snížit výnosy desetiletých vládních dluhopisů na sekundárním trhu z rekordních 17,4 procenta na 15,8 procenta. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho prohlásil, že jeho země dostojí všem svým závazkům. „Mnoho lidí si myslí, že zbankrotujeme. My ale splníme program, ke kterému jsme se zavázali, bez ohledu na to, jak bolestivé to bude,“ prohlásil předseda vlády Coelho.

Madrid úspěšně umístil dluhopisy

Španělsko včera úspěšně udalo státní dluhopisy se splatností v červenci 2015 a v lednu 2017 v celkovém objemu 4,56 miliardy eur. To mírně přesahuje horní hranici plánovaného objemu 4,5 miliardy eur, průměrný výnos španělských dluhopisů přitom razantně klesl. U pětiletých obligací poklesl výnos z 5,544 na 3,565 procenta a u tříletých ze 3,384 na 2,861 procenta oproti poslední podobné aukci.