Vyšetřování Kellnerovy nehody je v závěrečné fázi. Protáhlo se kvůli chybějícím součástem, sdělil úřad

Petr Kellner se údajně procházel okolo helikoptéry a hledal satelitní telefon.

Petr Kellner se údajně procházel okolo helikoptéry a hledal satelitní telefon. Zdroj: Profimedia.cz

Před dvěma lety v březnu v roce 2021 zemřel na Alijašce při letecké nehodě český miliardář Petr Kellner. Vyšetřování nehody vrtulníku se protáhlo, protože více než rok trvalo, než se z horské oblasti podařilo vyzvednout důležité součásti stroje, sdělil americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě ČTK.

„Vyšetřování je v závěrečné fázi,“ ujistil ČTK Peter C. Knudson z NTSB, podle něhož byl celý proces komplikovaný. „Přestože trup vrtulníku se po havárii podařilo vyzvednout poměrně rychle, některé důležité součásti se kvůli strmému terénu a extrémním povětrnostním podmínkám nepodařilo vyzvednout hned,“ uvedl Knudson, podle něhož se to povedlo až v létě roku 2022, tedy více než rok po nehodě z března 2021.

„Některé části vyšetřování byly pozastaveny do doby, než vyšetřovatelé mohli tyto součásti prozkoumat, což posunulo harmonogram pro dokončení (závěrečné) zprávy,“ doplnil.

V předběžné zprávě z dubna 2021 Národní úřad pro bezpečnost v dopravě konstatoval, že vrtulník před pádem po několik minut pomalu manévroval těsně nad vrcholem horského hřebene.

Americký deník Anchorage Daily News přišel s novými podrobnostmi ohledně nehody. Podle advokátky přeživšího snowboardisty Davida Horvátha, který leteckou společnost žaluje stějně jako Kellnerova rodina, Tracey Knutsonové, byl Kellner naživu ještě dvě hodiny poté, co se letadlo zřítilo. Podle vdovy Renáty Kellnerové zatím nejde tyto informace podle dostupných poznatků potvrdit.

Kellner se podle Horvátha procházel okolo vrtulníku a hledal satelitní telefon, uvedla advokátka. „Mluvili mezi sebou česky a říkali si: ‚Neboj se, dnes na té hoře nezemřeme. Musí pro nás přijít do hodiny‘,“ dodala akvokátka. 

Úřady na výpověď zareagovaly, že dvě hodiny po nehodě ani netušily, že se vrtulník zřítil. Záchranáři se tak na místo dopravili až pět hodin po zřícení, píše deník.

Kellner byl vážně zraněn, ale naživu a při vědomí, uvádí žaloba podaná 24. března u vrchního soudu v Anchorage. O prošetření nehody, při které spolu s dalšími čtyřmi lidmi zemřel Petr Kellner, požádala aljašský soud vdova Renáta Kellnerová s rodinou. Tvrzení advokátky Knutsonové v médiích ovšem nechtěla potvrdit.

„Některá média se v těchto dnech pokusila o částečnou rekonstrukci okamžiků po havárii helikoptéry, při níž zahynul můj manžel. Naše rodina na základě vlastních poznatků nemůže tyto informace potvrdit. Kritická doba je stále obestřena mnoha nejasnostmi a jakékoli závěry jsou v této chvíli předčasné. To je také, jak už bylo řečeno, důvodem podání naší žaloby u aljašského soudu,“ uvedla Kellnerová. „Jsem přesvědčena, že moje děti i já máme právo – a do značné míry i povinnost – tyto informace požadovat,“ dodala.

Vrtulník havaroval s Kellnerem, dvěma dalšími klienty a dvěma horskými vůdci poblíž ledovce Knik. Přestože se vrtulník po pádu svezl dalších 150 metrů po sněhu, Kellner událost přežil. Zemřel až při následném čekání na přílet záchranářů, který, jak tvrdí civilní obžaloba, trval příliš dlouho. Viníkem měl být provozovatel leteckých služeb Soloy Helicopters.

Video placeholde
Podnikatelé Baťa, Kellner, Waldes. Vydupali ze země světová impéria, tragickému osudu ale neunikli • Videohub

„V době, kdy našli tělo Kellnera, podlehl zraněním, která se dala přežít,“ uvádí se ve stížnosti. Neuvádí však podrobnosti o povaze Kellnerových zranění ani o tom, co způsobilo jeho smrt. Tři společnosti, které jsou uvedené v žalobě, měly o havárii vědět okamžitě a informovat úřady.

Kellnerová chce prostřednictvím své žaloby dosáhnout vyšetření případných pochybení letecké společnosti i možných selhání dalších subjektů, které se podílely na záchranných operacích. Žalobu soudu podala 24. března, uvedla v prohlášení skupina PPF, kterou Kellnerová ovládá. Jediný přeživší, snowboardista David Horváth, taktéž žaluje společnost za pochybení při záchraně a emocionální újmu za to, že viděl umírat další dva lidi. 

„Podle dostupných svědectví byly záchranné jednotky na místo neštěstí povolány až několik hodin po havárii, a je tudíž evidentní, že některé osoby musely pochybit,“ uvedl v prohlášení mluvčí PPF Leoš Rousek.

Při nehodě přišli o život také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a horští vůdci Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu přežil jen Horváth, jehož z vraku dostali záchranáři až asi šest hodin po nehodě.

Původně rodina Kellnerové plánovala s právními kroky počkat do doby, než američtí vyšetřovatelé vydají závěrečnou zprávu k tragédii. „Vyšetřování však ani po více než dvou letech není ukončeno. Vzhledem k tomu, že 27. března 2023 uplynula podle amerického práva dvouletá promlčecí lhůta pro podání občanskoprávních žalob, nezbylo rodině než urychleně konat,“ stojí v prohlášení PPF.