Výsledek summitu v Singapuru: Kladně jej hodnotí země Evropské unie i Rusko

Donald Trump a Kim Čong-un

Donald Trump a Kim Čong-un Zdroj: profimedia.cz

Vrcholná schůzka mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem je pozitivní událostí. Prohlásil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Výsledek summitu přivítala i EU, Británie i Francie. Podle Mogheriniové může mír na Korejském poloostrově přinést jen diplomacie.

Rusko nejen vítá perspektivu jaderného odzbrojení Severní Koreje, ale bude při ní také nápomocno, řekl podle agentury RIA Novosti Lavrovův náměstek Sergej Rjabkov. Moskva hodnotí jejich dohodu Trumpa a Kim Čong-una na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova pozitivně, zdůraznil Rjabkov.

Lavrov summit zhodnotil podle RIA Novosti slovy, že "samotná skutečnost, že se toto setkání uskutečnilo, je samozřejmě pozitivní". Ocenil Trumpův slib ukončit válečné hry a dodal, že je nezbytné ukončit provokativní akce, pokud má být uvolněno napětí na Korejském poloostrově. Šéf ruské diplomacie tak komentoval prohlášení šéfa Bílého domu, že Washington zastaví společná vojenská cvičení s Jižní Koreou.

Podle náměstka šéfa ruské diplomacie je Moskva připravena pomoci s řešením severokorejského problému. Rusko podle Rjabkova dnešní ujednání ze Singapuru oceňuje, nicméně upozorňuje, že "ďábel se skrývá v detailu".

Čím více šancí k řešení problému se naskytne prostřednictvím jednání, tím lépe, zdůraznil také Rjabkov. Vyjádřil zároveň naději, že na významu opět nabudou šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu. Těchto jednání se v minulosti účastnily KLDR, Jižní Korea, Japonsko, USA, Rusko a Čína.

Moskva přitom podle Rjabkova doufá, že pokrok v jednáních s KLDR odblokuje normální hospodářskou spolupráci, a to i s Ruskem.