Zvažme uvolnění sankcí proti Severní Koreji, vyzvala po summitu Čína. Ty však zatím zůstávají

Summit KLDR-USA

Summit KLDR-USA Zdroj: Reuters

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na společné prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una navrhlo zvážit uvolnění sankcí proti KLDR. Ty však podle Trumpa zůstávají v platnosti, uvolňovány budou až tehdy, když Severní Korea začne nezvratný proces jaderného odzbrojení. Spojené státy jako vstřícný krok vůči KLDR pozastaví společné vojenské manévry s jihokorejskou armádou, které Pchjongjang opakovaně kritizuje jako provokaci.

 

Spojené státy si ale v Jižní Koreji své vojenské kapacity ponechají. "Válečné hry jsou velmi drahé, většinu platíme my," řekl Trump. "Za daných okolností, kdy jednáme, je tak podle mě nepatřičné manévry pořádat," dodal s odkazem na Kimův závazek jaderného odzbrojení.

KLDR pořádání manévrů vnímala velmi kriticky a cvičení označovala za velký zdroj napětí na Korejském poloostrově. Také Trump na tiskové konferenci označil cvičení za velmi provokativní. Od jejich pozastavení si pak slibuje snadnější jednání o jaderném odzbrojení.

Sankce proti Severní Koreji nadále platí, jejich postupné uvolňování bude možné až poté, co Pchjongjang zahájí nezvratný proces jaderného odzbrojení. Šéf Bílého domu přitom věří, že KLDR začne ničit své jaderné kapacity velmi brzy. Zdůraznil ovšem, že likvidace jaderného arzenálu a zařízení na jeho výrobu je po vědecké stránce složitý a zdlouhavý proces. Jakmile se s tím však jednou začne, je to nezvratné, dodal.

Trump také řekl, že v budoucnu chce navštívit Pchjongjang a že ve vhodnou dobu pozve Kim Čong-una do Bílého domu. Tyto cesty ale podmiňuje konkrétními kroky ze strany KLDR.

"Pravděpodobně budeme potřebovat další summit," řekl o dalším možném kole jednání s Kimem. Mezitím budou pokračovat vzájemné rozhory na nižší úrovni, kterých se za americkou stranu zúčastní ministr zahraničí Mike Pompeo a bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton.

Trump rovněž prohlásil, že smrt amerického studenta Otty Warmbiera, který loni po návratu ze severokorejského vězení zemřel, nebyla zbytečná, neboť vedla k dnešní vrcholné schůzce se Severní Koreou. Dodal, že pro rodiče Warmbiera, který se z KLDR vrátil s poškozeným mozkem, může být dnešek zadostiučiněním.

Na dotaz novinářů Trump řekl, že s Kimem hovořil i o stavu lidských práv v Severní Koreji. Zmínil, že lidé uvěznění v severokorejských pracovních táborech jsou jednou ze skupin, která bude z dnešního summitu nejvíce těžit. Prezident také zdůraznil, že v KLDR se věci změní k lepšímu.

Během tiskové konference šéf Bílého domu odmítl kritiku za to, že si vřele potřásl pravicí s diktátorem, jehož režim v minulosti označil za nejbrutálnější. Dnes řekl, že situace v KLDR je sice drsná, ale hlavním tématem summitu bylo jaderné odzbrojení. Kima navíc označil za velmi talentovaného, neboť moci se ujal velmi mladý a zemi dokázal vést.

V dokumentu se Kim zavázal ve spolupráci s USA pracovat na úplném jaderném odzbrojení Korejského poloostrova.

Trump před summitem v Singapuru opakovaně hovořil o tom, že i přes dosavadní vstřícné kroky Pchjongjangu není prozatím možné sankce vůči Severní Koreji uvolnit.

Postupné odvolávání odvetných opatření podmínil konkrétními kroky ke zničení jaderných zbraní a k ukončení programu vývoje balistických střel.

Jakým autem přijel severokorejský diktátor? Více zde >>>