Vysoká inflace dolehne i na pivaře. Heineken se letos chystá zdražovat

Nizozemský výrobce piva Heineken, pod kterého spadají i některé tuzemské značky, se chystá zdražovat. Důvodem je vysoká inflace.

Nizozemský výrobce piva Heineken, pod kterého spadají i některé tuzemské značky, se chystá zdražovat. Důvodem je vysoká inflace. Zdroj: e15.cz

Podle ředitele společnosti Moderna je současná pandemie koronaviru ve své finální fázi.
Akciové trhy se ve středu na směru neshodly.
Riziko ozbrojeného konfliktu na Ukrajině stále trvá.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Na východě Ukrajiny se údajně střílelo

Situace na Ukrajině, u jejíchž hranic se v uplynulých týdnech shromáždily desetitisíce ruských vojáků, zůstává napjatá. Americký prezident Joe Biden i německý kancléř Olaf Scholz se ve středu shodli na tom, že riziko ruské agrese přetrvává. Proruští separatisté na východě Ukrajiny navíc ve čtvrtek brzy ráno obvinili ukrajinskou armádu, že je ostřelovala minomety. Informace o obětech a zraněných ještě nejsou potvrzené. Obě znepřátelené strany se dlouhodobě obviňují z porušování minské dohody. V úterý Ukrajina čelila rovněž dosud největšímu kybernetickému útoku na své státní banky a weby.     

Pandemie je ve finální fázi, tvrdí šéf Moderny

Podle Stephana Bancela, výkonného ředitele americké biotechnologické společnosti Moderna, která vyvinula jednu z nejpoužívanějších vakcín proti koronaviru, je rozumné předpokládat, že současná pandemie je ve své finální fázi. Možnosti, že se po omikronu objeví další prudce nakažlivá mutace nemoci, dává pouze dvacetiprocentní šanci. „Virus však už nikdy zcela nezmizí a lidé se budou muset naučit s ním žít, podobně jako třeba s chřipkou,“ míní Bancel. Na celém světě aktuálně přibývají zhruba dva miliony pozitivně testovaných osob na covid-19 denně. Šéf Moderny zároveň oznámil, že jeho firma plánuje navýšit svou přítomnost v Asii.      

Z trhů a burz 

Evropské i americké akcie se na směru neshodly

Akciové trhy v USA uzavřely středeční obchodování smíšeně. Investoři stále vyhodnocují zejména současné napětí na Ukrajině a chystané zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou. Index S&P 500 se zvýšil o 0,09 procenta. Dow Jones však o 0,16 procenta oslabil. Klesl také Nasdaq Composite, a sice o 0,11 procenta. Evropské burzy včera skončily převážně v minusu. Propadly se například cenné papíry švédského výrobce telekomunikačních technologií Ericsson, které odepsaly přes čtrnáct procent. Německý benchmark DAX se snížil o 0,28 procenta. Francouzský CAC 40 odevzdal 0,21 procenta a britský FTSE 100 ztratil 0,07 procenta. Pouze celoevropský STOXX Europe 600 o 0,04 procenta posílil.     

Heinekenu se loni dařilo. Letos navýší ceny

Druhý největší výrobce piva na světě – nizozemský Heineken, pod kterého spadají i některé tuzemské pivovary, varoval, že letos zvýší ceny svých produktů. Důvodem je rostoucí inflace. Šéf Heinekenu Dolf van den Brink zatím neprozradil, o kolik se jeho piva zdraží. Počítá však s tím, že tento krok dost možná povede k nižší konzumaci oblíbeného nápoje. Jeho společnosti se přitom během pandemie dařilo. Tržby Heinekenu loni vzrostly o 11,3 procenta na 21,9 miliardy eur, asi 534 miliard korun. Hospodářské výsledky roku 2022 ovšem podnik vyhlíží s obavami.  

Tweet dne

„Jelikož Ukrajina vyhlásila na dnešek den jednoty, prezidentský palác je nasvícený modře a žlutě jako výraz podpory pro našeho souseda. Symboly jsou důležité, ale je to naše jednota a odhodlání bojovat za svobodu a demokracii, co nás činí silnějšími.“

Také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjádřila svou podporu Ukrajině.

Očima guvernéra: Drahé hypotéky

Video placeholde
Očima guvernéra: Drahé hypotéky • Videohub
 

Stane se dnes

  • V Bruselu začíná dvoudenní summit Evropské unie s lídry afrických států. Za Česko se jej zúčastní premiér Petr Fiala (ODS).
  • Na Slovensku pokračují protesty autodopravců, kteří od vlády požadují úlevy na spotřební dani z pohonných hmot. Silniční blokády protestujících řidičů ochromily provoz na slovensko-české hranici. 
  • Turecká centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že současná základní úroková sazba zůstane beze změny.
  • Své hospodářské výsledky za poslední finanční rok zveřejní americký maloobchodní řetězec Walmart.