Výstavba Trumpovy zdi na mexické hranici započala. Úřady budou nejprve zkoumat, jak je odolná

Mexiko nehodlá platit, zeď na hranicích si mají financovat USA

Mexiko nehodlá platit, zeď na hranicích si mají financovat USA Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump se stavby zdi nechci vzdát za každou cenu
Donald Trump za plotem
Lidé protestují proti Trumpovu zákazu pro přistěhovalce a zdi na hranicích s Mexikem.
Lidé protestují proti Trumpovu zákazu pro přistěhovalce a zdi na hranicích s Mexikem.
5
Fotogalerie

Americká vláda oznámila zahájení výstavby prvních osmi dílů bariéry na hranici s Mexikem. Čtyři prototypy segmentů budou z betonu, další čtyři z jiných materiálů, oznámil dnes Úřad celní a hraniční ochrany (CBP). Výstavba "velké krásné zdi" byla jedním z hlavních předvolebních slibů prezidenta Donalda Trumpa.

Vláda začíná zeď, zatím ve zkušební fázi, stavět poblíž San Diega. Za početné přítomnosti příslušníků federálních i místních bezpečnostních složek dělníci začali kopat v ohrazené lokalitě u obce Otay Mesa. Vzorové úseky budou až devět metrů vysoké a devět metrů dlouhé. Dokončeny by měly být do měsíce.

Další tři měsíce by pak měly úřady zkoumat účinnost a pevnost konstrukcí, včetně jejich odolnosti vůči ručnímu nářadí. Plány na definitivní podobu zdi pak počítají také s instalací kamer a senzorů.

"Máme závazek zabezpečit naši hranici a to zahrnuje hraniční zdi," řekl Ronald Vitiello z vedení Úřadu celní a hraniční ochrany. "Naše vícesměrná strategie na zajištění bezpečnosti amerického lidu zahrnuje bariéry, infrastrukturu, technologii a lidi," prohlásil Vitiello.

Pro výstavbu prvních prototypů byly vybrány čtyři firmy, ale konečná podoba zdi bude pravděpodobně založena na propojení různých konstrukčních prvků.

Trump podle BBC řekl, že některé části zdi by mohly být průhledné, aby se lidem na americké straně nestávalo, že je zasáhnou pytlíky s drogami, které dealeři vrhají přes zeď. Šéf Bílého domu rovněž navrhl, aby části zdi byly pokryty solárními panely.

Trump učinil ze stavby zdi jednu ze svých priorit, kvůli které se dostal do sporu se sousední zemí, jejíž představitelé odmítli jeho plán, že za stavbu zaplatí Mexiko.

Trump je v současnosti kvůli financím na stavbu ve při i s Kongresem, po němž chce v rámci rozpočtu schválit počátečních 1,5 miliardy dolarů (zhruba 32 miliard korun) na ostré zahájení výstavby zdi. Pohrozil, že je při očekávané bitvě o rozpočet ochoten riskovat dočasné uzavření vládních úřadů, jen aby si peníze na stavbu vymohl.

Kromě toho se snaží budování zdi zablokovat kalifornský ministr spravedlnosti. V žalobě podané u federálního okresního soudu v San Diegu z minulého týdne tvrdí, že vláda překročila své pravomoci, když údajně obešla mimo jiné povinnost nechat stavbu přezkoumat z hlediska dopadů na životní prostředí.