Vznikne další Syriza? Levé křídlo strany vyzvalo k založení nového hnutí

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Bývalý řecký ministr energetiky Panajotis Lafazanis, který vede levicovou platformu uvnitř vládní strany Syriza, chce stát u zrodu nového hnutí odmítajícího programy finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi.

Předák nejradikálnějšího křídla vládní strany podepsal s dalšími 11 spolustraníky písemné prohlášení, v němž rebelové vyzývají k založení jednotného hnutí, které bude odrážet „touhu lidí po demokracii a sociální spravedlnosti“.

„Nyní začíná bitva proti novému memorandu (o podmínkách nové pomoci) mobilizací lidí v každém koutě naší země,“ uvádí se v prohlášení. To bylo zveřejněno v den, kdy parlamentní výbory začínají debatovat o dohodě ohledně nové finanční pomoci.

Dohoda s eurozónou prý jde proti vůli lidu

Hlasování v plénu parlamentu by se pak mohlo uskutečnit pozdě večer nebo v pátek časně ráno. Signatáři prohlášení tvrdí, že souhlasem s novou dohodou s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o poskytnutí nové půjčky jde vláda proti vůli více než 61 procent Řeků, kteří v referendu z 5. července odmítli reformy navržené mezinárodními věřiteli.

Celkový objem už třetího záchranného programu pro Řecko činí podle agentury Reuters 91,7 miliardy eur (téměř 25 bilionů korun. Částka zahrnuje 85,5 miliardy eur ve formě mezinárodní pomoci a odhadem 6,2 miliardy eur v podobě příjmů z prodeje státního majetku do roku 2018.