Wales kráči ve stopách Skotska, může získat větší autonomii

Wales může nově získat i kontrolu na dopravou (Most přes řeku Severn)

Wales může nově získat i kontrolu na dopravou (Most přes řeku Severn) Zdroj: Jongleur100 - Wikimedia Commons

Větší kontrola nad policií a soudnictvím i dohled nad velkými energetickými projekty či veřejnou dopravou – to vše by měly Walesu přinést změny britských zákonů podle návrhu vládní komise. V budoucnu by vláda v Cardiffu měla mít podobné pravomoci, jakým se nyní těší Skotsko.

Wales by měl podle návrhu komise získat okamžitou kontrolu nad místní soudy, věznicemi a probační službou. Pod Cardiff by měla přejít i policie, Walesu ale zároveň připadne i povinnost platit náklady na její provoz.

Cardiff také získá nové pravomoci v energetice a dopravě. Nové bude regionální vláda rozhodovat i o vetších energetických projektech, silničních rychlostních limitech, omezení pro taxi a autobusy či financování železnice.

„V čase, kdy jsou ústavní změny ve Spojeném království žhavým tématem, jsme se shodli na doporučeních, která umožní stabilní decentralizaci,“ uvedl předseda komise Paul Silk. Dodal, že budoucí dohoda mezi Londýnem a Cardiffem by měla být jednodušší, protože současnému složitému uspořádání lidé rozumí s obtížemi.

Waleská devoluce by podle Silkovy komise měla také přijmout „skotský“ princip rozdělování pravomocí. Zatímco dosud platilo, že Cardiff může zasahovat do oblastí vymezených v dohodách s Londýnem, nově by měly pravomoci regionální vlády sahat do všech oblastí kromě těch, ve kterých si Londýn výslovně vymíní veškerý vliv.

První ministr Walesu Carwyn Jones předpokládá, že jeho vláda by nové pravomoci mohla získat v roce 2020 či 2021. Předcházet tomu bude předpokládaná reforma britské ústavy po skotském referendu o nezávislosti, dodal.