Washington některým politikům nedovolí přijet do Moskvy, řekl Putin

Vojenská přehlídka v Moskvě v roce 2013 (ilustrační foto)

Vojenská přehlídka v Moskvě v roce 2013 (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Pavel Kazachkov via Flickr

Absenci západních politiků na květnových oslavách konce druhé světové války v Moskvě dnes v televizní besedě s diváky komentoval ruský prezident Vladimir Putin. Účast na oslavách je podle něj volba každého politika, "některým to ale Washington nedovolil".

Putin upozornil, že absenci západních vůdců v Moskvě nikdy oficiálně nekomentoval. „Cizí volbu budeme vždy respektovat. Pokud lidé v jakékoli formě chtějí projevit úctu obětem nacismu a vzdají čest osvoboditelům, přivítáme to. Kdo chce, do Moskvy přijede, kdo nechce, nepřijede. My oslavíme svůj svátek,“ řekl ruský prezident. Dodal, že Rusko na Západ „nebude cenit zuby,“ nebude se izolovat, ale ani spolupráce se Západem stranit.

Bílý dům účast na oslavách v Moskvě odřekl a do Ruska nepřijede ani velká většina západoevropských vůdců. Český prezident Miloš Zeman se oslav krátce zúčastní, vojenské přehlídce na Rudém náměstí ale nakonec přítomen nebude.

Stalinismus a nacismus není to samé, uvedl Putin

Putin dnes komentoval aktivizaci krajně pravicových sil v západní Evropě, na kterou ruská média intenzivně upozorňují. Prohlásil přitom, že nacismus a stalinismus nelze stavět na stejnou úroveň, protože nacisté označili veřejně za cíl své politiky likvidaci celých skupin obyvatelstva. Stalinský režim při vší jeho krutosti takový cíl neměl, řekl prezident.

Putin připustil, že na srovnávání nacismu s komunismem má vinu i Rusko samotné, protože po 2. světové válce se SSSR snažil silou vnutit cizím zemím svůj model rozvoje. O totéž se ostatně podle něj nyní snaží Spojené státy, které ale „čeká stejný nezdar“.