Washington prověří, zda Francie nediskriminuje digitální obry. Přišel by s odvetou

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Facebook
Apple
3
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump nařídil vyšetřit, zda francouzská daň namířená proti internetovým gigantům nediskriminuje americké firmy. Oznámil to ve středu americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, podle něhož úřady prověří i to, zda má Paříž k zavedení tříprocentní digitální daně důvod. Pokud Washington usoudí, že jsou americké firmy nespravedlivě daněny, může přijít s odvetnými kroky, například v podobě cel. Paříž se hájí, že daň je v souladu s mezinárodními úmluvami.

„Státy jsou v daňových otázkách suverénní. Takže z našeho hlediska je nemístné použít obchodní nástroj k útoku na suverénní stát,“ uvedlo podle agentury Reuters francouzské ministerstvo financí.

Francouzský Senát bude dnes schvalovat návrh zákona o digitální dani, která má do státní pokladny přinést peníze od velkých internetových firem, jež vydělávají i díky francouzským uživatelům internetu, ale sídlí v jiných zemích. Dani se ve Francii říká Gafa podle začátečních písmen čtyř zásadních zamýšlených plátců: Google, Amazon, Facebook a Apple.

„(Prezident Trump) nařídil, abychom prošetřili důsledky tohoto zákona a zjistili, zda je diskriminační či neodůvodněný a zatěžuje či omezuje obchod Spojených států,“ uvedl Lighthizer v prohlášení podle stanice BBC.

USA již několikrát podobná šetření provedly v souvislosti s obchodními praktikami Číny či Evropské unie, vůči nimž Trump praktikuje tvrdé vyjednávání a údajné nespravedlnosti trestá zaváděním cel.

Prezidentův krok vůči Francii přivítali zástupci obou amerických politických stran v senátním finančním výboru, republikán Chuck Grassley a demokrat Ron Wyden. Podle jejich společného prohlášení je „daň z digitálních služeb, kterou chce zavést Francie a další evropské země, jasně protekcionistická a nespravedlivě cílí na americké firmy způsobem, který USA připraví o pracovní místa a poškodí americké zaměstnance.“

Francie přišla s daní Gafa poté, co se na společném zdanění internetových firem nedokázaly shodnout unijní země. Má jít o dočasné opatření do chvíle, než se v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) podaří dojednat mezinárodní dohodu o digitální dani.

Zavádění odvodů pro internetové firmy navrhují také další země včetně Česka, kde je nyní v připomínkovém řízení návrh na sedmiprocentní digitální daň pro velké firmy.