Z amerických úspor těží maloobchod

DRŽÍME: Walmart nezlevňuje – ale doplatí rozdíl...

DRŽÍME: Walmart nezlevňuje – ale doplatí rozdíl... Zdroj: Repro Strategie

Celý letošní rok byly spíše ošklivým káčátkem, nyní se jim ale konečně začíná dařit. Řeč je o akciích maloobchodních firem a za jejich nynějším růstem jsou klesající ceny ropy a pohonných hmot. Investoři totiž věří, že co Američané ušetří na benzinu, půjdou utratit do obchodů. „Aktuální nálada investorů je dobrým indikátorem stavu ekonomiky,“ řekla agentuře Bloomberg Margie Patelová, manažerka fondu ve Wells Fargo Asset Management.

Dílčí index akcií těchto firem v rámci amerického indexu S&P 500 za poslední týden posílil o dvě procenta, a překonal tak výkon celého indexu. Padající ceny ropy, rostoucí ceny nemovitostí a klesající nezaměstnanost ve Spojených státech posilují teorii, že domácnosti budou mít více peněz na útratu.

Analytici jsou ale v této věci rozpolceni a zhruba každý druhý si myslí, že akcie maloobchodníků jsou – navzdory letošnímu zaostávání – stále nadhodnoceny. Vede je k tomu fakt, že v loňském roce tyto akcie posílily v průměru o 41 procent.

Na druhou stranu spotřebitelská důvěra je ve Spojených státech nejvýše od roku 2007, maloobchodní prodeje v říjnu vzrostly a obchodníci neskrývají optimismus při výhledu na zbytek letošního roku.

Cena ropy jako dar z nebes

„Pokles cen benzinu je pro nás požehnáním,“ uvedla v prohlášení společnost Costco, síť velkoobchodů prodávajících vše od rajčat přes televize až po předpis na kontaktní čočky.

Ekonomové britské banky Barclays odhadují, že pokles ceny černého zlata o 20 dolarů za barel by mohl pro americké domácnosti znamenat úspory v souhrnné výši 70 miliard dolarů, které pravděpodobně skončí v pokladnách obchodních center. Vedení obchodních domů jako Macy’s či Nordstrom tak očekává v posledním čtvrtletí letošního roku meziroční nárůst tržeb. Analytici z Wall Street v průměru obchodníkům na příští rok prorokují růst zisků o necelých 17 procent a také mírný nárůst marží.