Z EU nakonec nemusíme odejít, prohlásil britský ministr zahraničí

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt Zdroj: ČTK

Ani necelé tři měsíce před konečným termínem nelze vyloučit, že Velká Británie z Evropské unie nakonec neodejde. Prohlásil to britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Podle něj by taková možnost mohla nastat v případě, že poslanci příští týden odmítnou brexitovou dohodu, což by mohlo vést k ochromení země.

Británie, která je pátou největší ekonomikou světa, má z EU odejít 29. března. Hrozí však, že půjde o odchod neuspořádaný, neboť rozvodovou dohodu, kterou s Bruselem dojednala premiérka Theresa Mayová, poslanci příští týden pravděpodobně odmítnou.

„Pokud bude tato dohoda odmítnuta, je pravděpodobnější, že se vystavíme riziku brexitové paralýzy, a pokud to nastane, nikdo neví, co by se mohlo stát. Velké riziko a obavy lidí spočívají v tom, že ve skutečnosti nedostojíme tomu, pro co lidé hlasovali," řekl Hunt televizi Sky News.

V jiném rozhovoru Hunt poznamenal, že parlament, v němž vládní Konzervativní strana nemá většinu, pravděpodobně nepřipustí, aby země z EU odešla bez dohody. „Myslím, že nyní se jeví mnohem méně pravděpodobným, že by parlament připustil výsledek bez dohody," řekl Hunt BBC.