Z Fergusonu se stahuje Národní garda. Guvernér vidí zlepšení

Policie v americkém Fergusonu chránila tamní obchody před protestujícími, které pobouřilo zabití černošského mladíka.

Policie v americkém Fergusonu chránila tamní obchody před protestujícími, které pobouřilo zabití černošského mladíka. Zdroj: ctk

Guvernér amerického státu Missouri ve čtvrtek nařídil, aby se příslušníci Národní gardy stáhli z neklidného města Ferguson, kde v minulých dnech davy lidí demonstrovaly proti smrti černošského mladíka, jehož zastřelil bělošský policista. Podle guvernéra Jaye Nixona se situace ve městě uklidňuje a protesty, přestože neustávají, jsou pokojné. V noci na dnešek zadržela policie sedm lidí, žádného z nich však v souvislosti s násilnými činy.

Podle místních novinářů napětí očividně polevuje a demonstrace jsou méně početné. „Vidíme postupné zlepšení,“ uvedl v prohlášení guvernér Nixon.

V noci na dnešek se ve městě konaly poklidné pochody za účasti desítek lidí, které měly daleko k násilnostem a rabování z minulých dnů, kdy byly v ulicích stovky lidí. Policisté podle pověřeného šéfa Rona Johnsona zadrželi sedm osob, většinou však proto, že neuposlechly pokynu k opuštění nedovoleného prostoru.

„Místo násilí jsou v ulicích vidět hrající si děti,“ popsal Johnson situaci na tiskové konferenci. Zlepšení přičetl mimo jiné snaze vůdců místní černošské většiny, kteří podle něj dokázali přispět k postupnému uklidnění vášní.

Celkový počet zadržených za dva týdny protestů podle policie mírně přesáhl dvě stovky.

Spravedlivé vyšetřování slíbil i ministr spravedlnosti

Napjatá situace na předměstí St. Louis se začala uklidňovat po středeční návštěvě ministra spravedlnosti Erika Holdera, který místním osobně slíbil spravedlivé vyšetření smrti osmnáctiletého Michaela Browna. Holder se v jednadvacetitisícovém Fergusonu, obývaném převážně černochy, sešel s vůdci místní komunity a zástupci studentů s cílem ukončit násilí v ulicích, kvůli němuž byly v posledních dnech zatčeny desítky lidí.

Vůbec první americký ministr spravedlnosti s africkými kořeny obyvatele Fergusonu ujistil, že jeho úřad provádí vlastní vyšetřování smrti mladíka, jehož zastřelil policista Darren Wilson. Ten je v současnosti mimo službu.

Policie v St. Louis ve čtvrtek zveřejnila zvukový záznam a dvě videa z úterního incidentu, při němž byl zasahujícími policisty v oblasti zastřelen černošský mladík ozbrojený nožem. Jeden videozáznam pochází z bezpečnostní kamery, druhý byl pořízen z mobilního telefonu. Úřady zveřejnění zdůvodnily potřebou co největší transparentnosti.

Podle výsledků pitvy byl mladík střelen celkem šestkrát, a to zepředu. Zatímco někteří místní tvrdí, že měl v tu chvíli ruce nad hlavou a vzdával se, podle policie mladík policistu napadl. Brownův pohřeb se uskuteční v pondělí.

Zahraniční tisk: válečná zóna na prahu St. Louis