Z radarů zmizelo letadlo Swiftairu se 110 pasažéři, údajně padlo v Mali

Letadlo Swift air MD 83

Letadlo Swift air MD 83 Zdroj: CC: (CC-BY-SA-3.0)/aeroprints/wikimedia.org

Letoun společnosti Swiftair směřující z Ouagadougou v Burkině Faso do Alžíru se podle Organizace spojených národů nejspíš zřítil na severozápadě Mali. Zřejmý pád letadla oznámil také alžírský úřad pro letectví, podle francouzského ministra zahraničí ale stroj zatím nalezen nebyl. Na palubě bylo 110 pasažérů a šest členů posádky, většinou údajně Francouzů. Italská agentura ANSA napsala, že v oblasti katastrofy byla silná bouře.

Generál mise OSN Koko Essien uvedl, že letadlo se zřítilo ve středním Mali mezi městy Gao a Tessalit. Podle dřívější zprávy alžírské televize však údajně spadlo v Nigeru. Stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) patří španělské společnosti Swiftair, provozují ho však aerolinky Air Algérie. V letadle podle španělské agentury EFE cestovalo údajně 80 Francouzů, posádka je španělská. Podle představitelů Burkiny Faso musel stroj kvůli bouři změnit trasu letu.

Letoun na lince AH5017 vzlétl z Burkiny Faso v 3:17 SELČ, plánované přistání bylo v 7:10 SELČ v Alžíru. Poslední kontakt však dispečeři letového provozu zaznamenali ve 3:55 SELČ, v té době se měl stroj nacházet nad maliským městem Gao.

54 Francouzů

Podle facebookového profilu letiště v Ouagadougou bylo na palubě letadla kromě 54 Francouzů údajně také 28 občanů Burkiny Faso, 20 Libanonců, pět Kanaďanů, čtyři Němci, jeden Lucemburčan a jeden Švýcar. Na rozdíl od seznamu letecké společnosti tedy uvádí o tři cestující více. Podle dřívějšího vyjádření společnosti Swiftair tvořili posádku Španělé.

Francouzské úřady na místo vyslaly dvě stíhačky typu Mirage 2000, kterými v regionu disponují, aby zahájily pátrání po troskách. V Paříži byl vytvořen krizový štáb, který záležitost prověřuje.

Podle alžírské státní televize se stroj nacházel v okamžiku zmizení pravděpodobně ve vzdušném prostoru Mali, v jehož severní části probíhají boje mezi ústřední vládou a islamistickými povstalci. Podle AP, která se odvolává na zdroj z francouzské mise působící v Mali, je však vysoce nepravděpodobné, že by maliští rebelové disponovali zbraněmi schopnými letadlo sestřelit.

Letadlo změnilo trasu

Nejmenovaný zdroj z aerolinií Air Algeria agentuře AFP řekl, že krátce poté, co stroj proletěl hranice Mali, byla posádka požádána, aby kvůli špatné viditelnosti změnila trasu. Tím se prý mělo předejít kolizi s dalším letadlem směřujícím z Alžírska do Mali.

Včera přišlo při letecké nehodě na Tchaj-wanu o život 47 osob a 11 dalších bylo zraněno. V konečné bilanci to oznámilo tamní ministerstvo dopravy. Stroj místní společnosti TransAsia Airways havaroval za bouře při druhém pokusu o nouzové přistání. Ostrovní stát Tchaj-wan v posledních dnech čelí nepřízni počasí v důsledku řádění tajfunu Matmo.