Za kritiku útoku proti Kurdům zaplatíte, varuje akademiky Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk/ap

Akademici, kteří v minulých dnech podepsali petici kritizující tureckou vojenskou ofenzivu proti Kurdům, za svou "zradu" draze zaplatí, prohlásil dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Petice, kterou podepsali i někteří akademici mimo Turecko, už má více než 1200 signatářů. Desítky vědců už byly v Turecku zatčeny a v případě odsouzení jim může hrozit až pět let vězení. Turecké kolegy, kteří čelí represím, podpořilo ve svém vlastním prohlášení 17 vědců z Česka a Slovenska.

„Takže vy si myslíte, že budete moci ohrozit jednotu tohoto národa a nadále vést pohodlný život díky mzdám, které dostáváte od státu, aniž byste za to zaplatili? Tato doba skončila,“ řekl Erdogan v projevu v Ankaře. „V ústavním státě, jako je Turecko, takzvaní intelektuálové, kteří ohrožují jednotu národa, nemají právo páchat zločiny. Nemají imunitu,“ dodal Erdogan.

Petice kritizuje postup turecké vlády proti kurdské menšině na jihovýchodě země. Armáda loni zahájila rozsáhlou ofenzivu proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) poté, co se v červenci zhroutilo dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK a co byly přerušeny oboustranné mírové rozhovory.

Intenzivní boje začaly potom, co se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku a kromě radikálního Islámského státu se rozhodla bojovat i proti Kurdům. Erdogan nedávno řekl, že v roce 2015 bylo zabito více než tři tisíce bojovníků PKK.

Akademici v petici mimo jiné žádají, aby vláda ukončila „úmyslné masakry a deportace Kurdů a dalších lidí v regionu“, a označují vládní operaci za zločin. „Bylo porušeno právo na život, svobodu a na bezpečí a byl přestoupen i zákaz mučení a špatného zacházení daný ústavou a mezinárodními konvencemi,“ stojí v textu.

Jeho autoři rovněž naléhají, aby se zástupci vlády vrátili k jednacímu stolu a řešili problémy s Kurdy mírovou cestou. K petici se připojila i řada univerzitních pedagogů ze zahraničí, mimo jiné americký lingvista Noam Chomsky a slovinský filozof Slavoj Žižek.

Podle Erdogana se těmito slovy signatáři postavili za teroristy z PKK. „My, akademici pracující v České republice a na Slovensku, vyjadřujeme podporu tureckým kolegům a naši solidaritu s dotčenými komunitami,“ uvedli čeští a slovenští vědci v dopise. Vyzvali tureckou vládu, aby nepronásledovala ty, kteří se postavili za mír, a ukončila násilí a represe v jihovýchodním Turecku.