Za masakrem v Istanbulu stojí podle Ankary Islámský stát

Smutek v Istanbulu

Smutek v Istanbulu Zdroj: reuters

Smutek v Istanbulu
most sultána Selima I. Hrozného, Istanbul
Protestující přespávají na istanbulském náměstí Taksim. Dnes ráno je odsud vytlačila policie
Istanbul
Smutek v Istanbulu
10
Fotogalerie

 Turecké úřady jsou přesvědčené, že za masakrem v Istanbulu v noci ze Silvestra na Nový rok je teroristická organizace Islámský stát (IS). Informují o tom turecká média, podle nichž by útočníkem mohl být Uzbek nebo Kyrgyz. Následně se IS k útoku sám přihlásil.

Zatím neznámý střelec půldruhé hodiny po půlnoci na Nový rok místního času zabil v klubu Reina 39 účastníků novoročních oslav a sedm desítek dalších zranil. O život přišlo 27 cizinců. Mezi 38 dosud identifikovanými oběťmi není žádný Čech.

Zdroj deníku Hürriyet uvedl, že dosavadní vyšetřování naznačuje, že pachatel podle všeho pochází ze Střední Asie, buď z Uzbekistánu, nebo z Kyrgyzstánu.

Policie prý rovněž zjistila podobnost tohoto zločinu s útokem na istanbulském Atatürkově letišti koncem června, který si vyžádal životy 45 lidí.

Za touto teroristickou akcí byl podle přesvědčení tureckých úřadů Islámský stát a tři pachatelé pocházeli ze zemí bývalého Sovětského svazu, jehož součástí bývaly i Uzbekistán a Kyrgyzstán.

"Jako pokračování požehnaných operací, které Islámský stát provádí proti ochránci kříže Turecku, hrdinný voják chalífátu zasáhl jeden z nejznámějších nočních klubů, kde křesťané slaví svůj odpadlický svátek," uvedl IS v prohlášení.