Za vítězstvím ve španělských volbách míří lidovci

Jedním z hlavních témat voleb je nezaměstnanost

Jedním z hlavních témat voleb je nezaměstnanost Zdroj: barcelonareporter.com

Hlavním tématem parlamentních voleb, které dnes začaly ve Španělsku, je ekonomická krize a její řešení. Podle předvolebních průzkumů tento úkol s jistotou připadne lidovcům v čele s Marianem Rjoyem.

Odcházející premiér José Luis Rodríguez Zapatero, který zemi řídil od roku 2004, se voleb neúčastní. Jeho podpora u lidí totiž poslední dobou prudce klesla. Místo něj jde za vládnoucí socialisty do boje bývalý ministr vnitra Alfredo Perez Rubalcaba.

Španělsko trápí pomalý růst ekonomiky a nezaměstnanost postihující téměř pět milionů lidí. Úrokové sazby pro státní dluh se minulý týden stabilně držely nad šesti procenty, což je již velmi blízko sedmiprocentní hranici, za níž je situace obecně považovaná za dlouhodobě neudržitelnou.

Rajoy získal podporu díky svým slibům, že znovu nastartuje ekonomický růst a omezí nezaměstnanost. „Alespoň uvidíme nějakou změnu. Lidovci mi připadají jako větší odborníci. Zdá se, že situaci lépe rozumí a berou ji vážně, ne jako ti, kteří vládnou teď,“ vysvětlil svou volbu pro reuters třiasedmdesátiletý důchodce Juan Costas.

Rubalcaba kandidáta konzervativní pravice nařkl z toho, že chce svých cílů dosáhnout pomocí rozsáhlých škrtů ve výdajích na zdravotnictví a školství. Právě zavádění úsporných opatření přitom podle zahraničních zpravodajů připravilo vládnoucí socialisty o většinu voličů.

Průzkumy veřejného mínění ze začátku listopadu ukazují, že Lidová strana získá okolo 45 procent hlasů. Socialisté by měli od voleb odejít z 15 procenty. Analytici se shodují, že ať už volby vyhraje kdokoli, bude muset rychle ujistit trhy, že Španělsko dokáže splácet své dluhy. Podle zpravodajky britské BBC budou po nové vládě rychlé výsledky vyžadovat také lidé.