Za vraždou Němcova stojí bývalý čečenský důstojník, říkají vyšetřovatelé

Smuteční průvod za Borise Němcova v Moskvě

Smuteční průvod za Borise Němcova v Moskvě Zdroj: ctk/ap

Ruští vyšetřovatelé označili za objednavatele a organizátora vraždy opozičního politika Borise Němcova bývalého důstojníka čečenského praporu Sever Ruslana Muchudinova, po kterém vyhlásili mezinárodní pátrání. Advokát pozůstalých ale označil tento krok za manévr, který má odvést pozornost od skutečných viníků z nejbližšího okolí čečenského vládce Ramzana Kadyrova.

„Vůči Ruslanu Muchudinovovi, který se jeví objednavatelem a organizátorem zločinu (…), jakož i vůči dalším nezjištěným osobám plánujeme vést oddělené vyšetřování,“ řekl mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Vůči ostatním podezřelým z nájemné vraždy Němcova - Zauru Dadajevovi, Anzoru a Šadidu Gubaševovým, Temirlanu Eskerchanovovi a Chamzatu Bachajevovi - má být podle Markina ještě dnes vzneseno definitivní obvinění.

Stíhání dalšího podezřelého, Beslana Šavanova, bylo minulý měsíc ukončeno, protože se při zatýkání v čečenské metropoli Grozném vyhodil do povětří.

Vyšetřování má podle Markina skončit příští měsíc, což znamená, že vyšetřovatelé předají případ soudu. „Spoluvinu všech obviněných potvrzují shromážděné důkazy, jakož i více než 70 znaleckých posudků a výslechy svědků,“ řekl mluvčí.

Advokát Němcovovy dcery Vadim Prochorov zapochyboval o roli, kterou vyšetřovatelé přisoudili Muchudinovovi. „Ano, mohl být organizátorem na nejnižší úrovni. Ale vraždu si objednali vysoce postavení lidé,“ řekl. Vyšetřovatelé tak podle advokáta postupují, „aby odvedli pozornost od nejbližšího okolí Kadyrova“, ani nemluvě o tom, že ani netuší, kde se Muchudinov skrývá.

Opozice viní vládu

Podle médií by to mohlo být v arabských emirátech, anebo v Čečensku, kde prý nalezl útočiště i další nedopadený podezřelý, bývalý velitel roty z praporu Sever Ruslan Geremejev. Muchudinov prý byl jeho řidič.

Podle vyšetřovatelů Muchudinova usvědčují výpovědi obviněných Zaura Dadajeva a Anzora Gubaševa, podle kterých jim za politikovu vraždu nabídl 25 milionů rublů (asi 8,5 milionu korun).

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen 27. února na mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje ruské vedení, včetně prezidenta Vladimira Putina.

Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, a to i za přístup k ukrajinské krizi. Než byl zavražděn, chystal se publikovat důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východě Ukrajiny na straně proruských separatistů. Publikaci, shrnující dosud známá fakta a podezření, posléze dokončili a zveřejnili Němcovovi spolupracovníci.

Moskva zapojení do konfliktu popírá, i když prezident Vladimir Putin tento měsíc připustil, že Rusko má na východě Ukrajiny své lidi plnící vojenské úkoly. Ale popřel, že by Rusko do Donbasu vyslalo pravidelné jednotky.