Nová generace žije jinak. Život chce mít nejlepší, ale také nejsnadnější, říká Petr Čech

Petr Čech rozhovor

Petr Čech rozhovor Zdroj: Sport / Michal Beránek

Petr Čech rozhovor
Petr Čech rozhovor
Petr Čech rozhovor
4
Fotogalerie

Má devatenáct týmových trofejí, pětatřicet individuálních ocenění. Drží spoustu nejrůznějších rekordů a mezi českými sportovci mu patří první příčka i mezi těmi nejbohatšími. V sedmatřiceti byl na vrcholu kariéry, a přesto se rozhodl odejít. „Fotbal mi dal disciplínu. Pokud ho berete vážně, naučí vás dělat věci správně. A vy je musíte dělat správně, pokud chcete být nejlepší,“ říká jeden z nejlepších brankářů světa Petr Čech.

Brankář je totální sólista. Individualista, i když v rámci týmu. Jste takový i ve skutečnosti?

Baví, nebo bavilo mě být brankářem přesně proto. Je to individuální sport včleněný do kolektivního. Obecně se individuální sport měří úplně jinak, nahlíží se na něj jinak, ať chcete nebo ne. A stejně tak je role brankáře na hřišti unikátní. Jiná, než mají hráči. I v pravidlech je, že zápas může začít, když je více než sedm hráčů a brankář. Nikdy ne bez něj. Už to samo o sobě dává tomu postu určitou unikátnost. Stejně jako možnost chytit míč do ruky ve vápně.

Je to tedy nejbližší vaší povaze?

Ano, naprosto to vystihuje mou povahu. Vždycky mi to sedělo. Mám rád individuální odpovědnost, ale zároveň k sobě mám tým, který mi může pomoci a já jemu. Lidé se i ve fotbale honí za nejrůznějšími výsledky, rekordy, ale stejně má každý největší radost, když vyhraje pohár společně s týmem. Když vítězství může sdílet s parťáky. To je cíl.

Vaším cílem bylo být nejlepší.

Ano, taky, protože jsem věděl, že za mnou stojí řada dalších hráčů, kteří doufají v mou chybu. Aby oni dostali šanci. Pokud bych neměl disciplínu a nedělal věci správně, kazil hru, nemusel bych už dostat žádnou další šanci. Člověka to hodně naučí. Být nejlepší znamená mít odpovědnost i disciplínu, každý den pracovat co nejlépe. Že je to v kolektivu, je bonus.

Příjemným bonusem jsou samozřejmě i peníze, které jste fotbalem vydělal. Podle některých údajů to za předchozí rok bylo hrubého 242 milionů korun. Spadají sem plat, odměny, příjmy od reklamních partnerů a sponzorů. Dokážete je rozdělit?

Co se týká Anglie, byla drtivá většina plat plynoucí opravdu z fotbalu. Marketingové příjmy byly odhadem dvacet procent.

Musí být hráč proto v podstatě byznysmen? A vy, ač jste na to měl lidi, řešíl jste finanční aktivity sám?

Mě to baví. To zaprvé. A zadruhé mám rád věci pod kontrolou. Nejsem kontrolor, ale mám to rád. To znamená, že když se vybere strategie, stanoví její struktura, musím s ní souhlasit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!