Záchranáři nacházejí další těla. Kolem jezdí kombajny

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
7
Fotogalerie
Australští experti v pátek našli na místě pádu malajsijského letadla velký kus trupu s okny, křesly pro cestující a také s několika těly obětí. Oznámil to australský list Sydney Morning Herald. Jeho informace potvrzuje obavy záchranářů, že na místě katastrofy na východě Ukrajiny je stále ještě nemálo částí lidských těl. Nejnovější nález podle australského listu komplikovaly manévry kombajnu, který prý mezi troskami sklízel obilí.

Šéf mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Bociurkiw novinářům řekl, že práce záchranářů je dál velmi obtížná. „Zaznamenáváme mnoho úlomků letadla a osobních věcí cestujících. Je obtížné i pro zkušené profesionály procházet místo takové katastrofy a hledat důkazy mezi dětskými hračkami,“ uvedl. Žár letadla sestřeleného pravděpodobně raketou byl podle něj takový, že roztavil i hliníkové součástky Boeingu.

Členové malajsijského týmu vyšetřovatelů podle agentury DPA dospěli k závěru, že letoun skutečně zasáhla raketa. „Jsou přesvědčeni, že otvory v trupu letounu způsobily kovové částice rozptýlené po explozi,“ řekl DPA Bociurkiw.

I podle čtvrtečního vydání listu The Wall Street Journal našli experti OBSE na jednom z úlomků havarovaného letadla známky poškození střelou. Otvory v dílu letadla označuje list za první faktické potvrzení toho, že malajsijský boeing zasáhla raketa.

Místo pádu letadla by měl chránit tým policistů a vojáků, který chtějí na východ Ukrajiny vyslat Nizozemsko a Austrálie. Skupina se zatím na místo katastrofy nevydala, protože čeká na povolení ukrajinských úřadů. Podle DPA může být mise nebezpečná, protože povstalci kontrolující oblast pádu letadla mohou považovat přítomnost cizích ozbrojenců za provokaci.