Žádný alkohol a harašení. Americké univerzity budou kontrolovat studenty

Harvardova univerzita

Harvardova univerzita Zdroj: wikimedia.org

Harvardova a Cornellova univerzita se přidaly k Yale a Dartmouth College v boji proti nepřístojnému chování svých studentů jako je konzumace alkoholu, šikana a sexuální harašení. To ohrožuje pověst všech osmi prestižních soukromých amerických škol.

Vedení Harvardu minulý měsíc odhlasovalo povinnou ohlášení večírků a zákaz společenských her spojených s pitím alkoholu. Cornell nařídil studentským spolkům povinného „poradce“ z řad zaměstnanců školy. Dartmouth letos na podzim zahájil bezpečnostní prohlídky v sídlech studentských organizací, takzvaných Řeckých domech. Princeton studentům prvních ročníků členství ve spolcích rovnou zakázal.

Dohled nad životem na studentských kolejích byl zrušen v 60. letech minulého století a od té doby dochází ke stále častějšímu porušování pravidel. Situace eskalovala v minulém roce. Vše začalo článkem místních novin o šikaně v Dartmouthu, který popisoval rituály studentských spolků zahrnující konzumaci tělních tekutin. Yale se potýkal s řadou stížností kvůli diskriminaci.

Hlavním bodem zlomu se ale stalo loňské úmrtí studenta Cornellu na otravu alkoholem. Podle závěrů policejního vyšetřování byl Geroge Desnudes naoko unesen studenty vyšších ročníků, kteří ho přinutili, aby se opil a následně ho svázali lepicí páskou a pouty ze suchého zipu.

Školy studentům ustupují, aby je přilákaly

„Koleje mezi sebou bojují o to, kdo bude před studenty vypadat více cool a nabídne jim více svobody oproti ostatním,“ uvedla pro agenturu Bloomberg vedoucí katedry sociologie na Occidental College v Los Angeles Lisa Wade. „Nyní se kyvadlo snad začíná vracet zpět.“

Studenti podle ní mají dojem, že absence hranic je zábavná. To spolu se snadnou dostupností alkoholu na kolejích vytváří nebezpečnou kombinaci.

Příkladem může být každoroční taneční party přístupná pouze členům koleje Kirkland House na Harvardu, kterou studenti nazývají příznačně Incest Fest. Podle studentského deníku Crimson jsou bezdomovci na náměstí Harvard Square pravidelnými oběťmi kanadských žertíků studentů.

Absolventi podporují přečiny

Yale zakázal budoucí konání každoroční akce September’s Safety Dance poté, co letošní ročník skončil hospitalizací osmi studentů kvůli otravě alkoholem. Nejjednodušší řešení problému s alkoholem je podle asistujícího profesora na Minnesotské univerzitě Tobena Neslona zákaz prodeje alkoholu uvnitř univerzitních kampusů. Toho se ale žádná škola neodváží. „Koleje spolu soupeří o studenty a proto jsou ochotné tolerovat hodně věcí,“ vysvětlil.

Snahu omezit alkohol podkopávají také absolventi škol. Chtějí si totiž zachovat přístup na alkoholové dýchánky provázející univerzitní sportovní akce, kterých se ze společenských důvodů účastní. Absolventi se také podílejí na udržení šikany na univerzitách. Ve čtyři roky starého výzkumu Univerzity v Maine uvedla čtvrtina obětí šikany na studentských kolejích, že se na jejich trýznění podíleli absolventi školy.