Zadrženému exdetektivovi hrozí na Ukrajině sedm let vězení

Luděk Vokál

Luděk Vokál Zdroj: Profimedia.cz

Čechem zadrženým v pondělí na Ukrajině je bývalý vysoký důstojník někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál, potvrdila serveru iROZHLAS.cz soudkyně, která ve středu v Kyjevě rozhodovala o jeho případné vazbě. Vokál na Ukrajině čelí obvinění z nezákonného prodeje zařízení, které je možné použít například k odposlechu telefonů, upřesnila soudkyně dřívější informace. Hrozí mu za to čtyři až sedm let vězení.

"V tomto konkrétním případě to znamená, že řeč je o prodeji prostředků zakázaných na území Ukrajiny volně prodávat občanům Ukrajiny. Tato zařízení jsou určená pro nelegální odposlechy bez povolení soudu," řekla serveru soudkyně Olena Melešaková. Ve středu rozhodla, že Vokál může být propuštěn z cely předběžného zadržení po zaplacení kauce, která odpovídá zhruba 4500 eurům (asi 115 tisíc korun). Musí pak ale zůstat na Ukrajině a spolupracovat s vyšetřovateli. Zda Vokál kauci složil, není známé.

Vokál před soudem, kde ho zastupovali dva obhájci a pomáhal překladatel, přiznal svou účast na přečinu. "Občan České republiky potvrdil svou účast na spáchání trestného činu, ze kterého ho viní," cituje iRozhlas.cz soudkyni. Termín, kdy Vokál opět stane před soudem, není stanoven. Podle ukrajinské soudkyně by se tak mohlo stát do roka.

Vokála v Česku podezírá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z několika trestných činů. Počátkem dubna ho navrhla obžalovat ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli tomu, že vyzradil informace o policejní razii v kauze Vidkun, týkající se podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky. Vedle toho Vokál čelí obvinění, že mezi roky 2010 a 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi společnosti ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi. Údajně také pomohl zdržet zátah policie proti lidem podezřelým z vydírání nebo zařídit povolení k pobytu pro přítelkyni jedné z vlivných postav podsvětí.

Server Info.cz ve středu napsal, že spolu s Vokálem ukrajinské bezpečnostní složky zadržely údajně i českého diplomata, který byl ale následně vzhledem ke svému diplomatickému statusu propuštěn. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová to nepotvrdila, ministerstvo podle ní takovou informaci nemá.