Zahraniční obchod čeká značný růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Svět v příštích letech čeká další významné přeskupování sil, které zahýbe s globální ekonomikou. Podle nejnovější studie mezinárodní banky HSBC se zahraniční obchod zvýší v následujících 15 letech až o 2 procenta ročně, přičemž celkově by měl dosáhnout nárůstu o 73 procenta. Jeho objem se tak celosvětově zvýší oproti současným 27,2 bilionu amerických dolarů až na 43,6 bilionu dolarů.

Česká republika nezůstane nijak pozadu. Naopak se dostaně nad globální průměr. V českém prostředí se u zahraničního obchodu počítá s navýšením ze současných 242,2 miliard dolarů až na 475,4 miliard dolarů. Podle prognózy HSBC bude navýšení v České republice založeno na tradičním exportu automobilů, strojírenských zařízení a především zboží s vyšší přidanou hodnotou, které je závislé na inovaci.

„V příštích pěti letech očekáváme nárůst českého zahraničního obchodu až o 6,3 procenta ročně. Avšak v globálním měřítku podíl České republiky na světovém obchodu zůstane do roku 2025 pravděpodobně stejný, tedy 0,9 procenta,“ uvedl Tomáš Nymburský z pražské pobočky HSBC. Nejvýznamnějším obchodním partnerem bude pro Čechy i nadále Německo v návaznosti na reexport do Číny a do dalších rozvíjejících se zemí. Větší pozornosti zahraničního obchodu se podle analytiků dostane zejména Egyptu, Indii, Číně či Indonésii, které se stanou hlavními motory světových trhů.