Zahraniční obchod Číny se v březnu vrátil do přebytku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční obchod Číny se v březnu vrátil do přebytku. Růst vývozu a dovozu však byl slabý kvůli nižší poptávce z Evropy a zpomalení ekonomického růstu v Číně, který má dopad na domácí spotřebitelskou poptávku. Přebytek zahraničního obchodu v březnu činil 5,3 miliardy dolarů (99,7 miliardy korun) po schodku 31,5 miliardy dolarů v únoru. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo obchodu.

Vývoz se v březnu zvýšil meziročně o 8,9 na 165,6 miliardy dolarů. Dovoz stoupl o 5,3 procenta na 160,3 miliardy dolarů. Růst tak výrazně zpomalil z dvouciferného tempa, který Čína zažívala v posledních letech. Je však v souladu s dvouměsíčním údajem za leden a únor.

Čínská poptávka oslabila po zavedení vládních kroků kvůli zmírnění inflace a zpomalení ekonomického růstu druhé největší ekonomiky světa na udržitelnější úroveň. V posledním čtvrtletí 2011 ekonomika expandovala o 8,9 procenta, když vláda omezila investice a poskytování úvěrů. Analytici očekávají další zpomalení i v prvním čtvrtletí.

Pokles vývozu způsobený dluhovými problémy v Evropě však přiměl loni v prosinci představitele čínské vlády změnit směr a vláda slíbila uvolnit bankovní úvěry na podporu ekonomického růstu. Přebytek zahraničního obchodu s EU se snížil o 15 procent na 8,1 miliardy dolarů. Přebytek obchodu s USA však stoupl o 28 procent na 16,6 miliardy dolarů.

Analytici upozorňují, že země obvykle zaznamená jeden velký měsíční schodek obchodní bilance na počátku roku, protože firmy po prázdninách doplňují zásoby. Analytici rovněž pro srovnání využívají údaje za leden a únor společně, aby vyloučili negativní vliv oslav lunárního Nového roku, kdy je mnoho firem zavřených, často i více než týden, napsala agentura AP.