Zákaz burek a zpřísnění azylové politiky. Strana Merkelové ladí program na volby

Angela Merkelová na sjezdu CDU, kde byla zvolena do čela strany na další dva roky

Angela Merkelová na sjezdu CDU, kde byla zvolena do čela strany na další dva roky Zdroj: ČTK

Angela Merkelová na sjezdu CDU, kde byla zvolena do čela strany na další dva roky
Angela Merkelová na sjezdu CDU, kde byla zvolena do čela strany na další dva roky
Za loňský postoj vůči uprchlíkům to Angela Merkelová nyní od oponentů schytává.
Ženy v burkách jsou občas k vidění například i v Teplicích.
5
Fotogalerie

Pro částečný zákaz nošení burek na veřejnosti, zpřísnění azylové politiky nebo proti zvyšování daní se dnes vyslovil sjezd nejsilnější německé strany CDU. Jednomyslně přijaté usnesení s názvem Orientace ve složitých časech ukazuje na témata, která budou hrát důležitou roli ve volební kampani před parlamentními volbami na podzim příštího roku.

Už v úterý se pro co nejširší zákaz úplného zahalování obličeje vyslovila německá kancléřka a staronová předsedkyně CDU Angela Merkelová. Nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči, by podle představ křesťanských demokratů mělo být zakázané například ve školách a školkách, u soudů, na úřadech, při demonstracích nebo řízení auta.

CDU se v usnesení dále vyslovila pro zpřísnění azylové politiky a důslednější postup vůči odmítnutým žadatelům o azyl. Zároveň vyloučila zvyšování daní nebo zavedení daně z majetku, o které uvažuje třeba strana Zelených.

Nejsilnější německá parlamentní strana dnes také vyzvala Turecko k dodržování migrační dohody mezi EU a Ankarou a kritizovala omezování občanských svobod po letním neúspěšném puči části turecké armády. CDU dále požaduje vytvoření tranzitních zón pro běžence v blízkosti hranic nebo úpravu německé ústavy, v níž by podle představ strany měla stát věta, že jazykem spolkové republiky je němčina.

Největší spory se vedly o úpravu u dvojího občanství, která by se v praxi dotkla hlavně německých Turků. Dnes si v Německu narozené děti cizinců mohou ponechat občanství svých rodičů i to německé. Těsná většina delegátů ale schválila usnesení, aby se takové děti po dovršení plnoletosti musely rozhodnout pouze pro jedno z obou občanství.

Rozdělení strany v této otázce podtrhlo vyjádření kancléřky Merkelové, která přijatý závěr odmítla a prohlásila, že v současném volebním období se nic na věci měnit nebude. Případný návrh by stejně v parlamentu nejspíš nenašel dostatečnou podporu. Proti je sociální demokracie i opozice. Usnesení dnes kritizovaly také turecké spolky v Německu.

Zatímco dnes sjezd CDU řešil hlavně programové otázky, v úterý se zabýval i otázkami personálními. Do čela strany si již podeváté zvolil Angelu Merkelovou. Její zisk - 89,5 procenta - byl ale nejnižší za 11 let, kdy je kancléřkou. Pozorovatelé to přičítají zejména její dřívější uprchlické politice, s níž se část straníků nesmířila.

Média hlasování hodnotí různě, některá hovoří o studené sprše pro kancléřku, jiná o slušném a upřímném výsledku. Vesměs se ale shodují na tom, že Merkelová ve svém projevu k delegátům nenabídla zásadní vizi, kterou by se její strana odlišila od konkurence.