Zaorálek: Cameron chce Británii udržet v EU

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek označil výsledek britských parlamentních voleb za překvapení. Ocenil však na něm, že neuspěly otevřeně euroskeptické strany. Lídra vítězných konzervativců Davida Camerona vnímá jako člověka, který bude chtít udržet Británii v EU. Cameronovo vítězství přičítá úspěchům dosavadní vlády, kterou vedl.

„Kdybych měl odpovědět, v čem je příčina, tak vlády jsou posuzovány podle toho, co byly schopny odvést a dát lidem,“ řekl Zaorálek. Cameronova vláda se podle něj mohla pochlubit nízkou nezaměstnaností a poměrně slušným růstem a dokázala nastartovat britskou ekonomiku. „Výsledek voleb je pro mě spojen s tím, že David Cameron nebyl neúspěšný premiér,“ míní Zaorálek.

Na výsledku voleb vidí jako pozitivní i úspěch Skotské národní strany, která do voleb nešla s programem samostatného Skotska a bude hrát roli proevropské síly. Cameron potvrdil, že vypíše referendum o členství své země v EU, což vyvolává obavy z případného britského odchodu.

Vnímám Davida Camerona jako člověka, který chce udržet Británii v EU

Podle Zaorálka vybavilo volební vítězství Camerona k tomu, aby přesvědčil v referendu Brity pro setrvání v EU. „Vnímám Davida Camerona jako člověka, který chce udržet Británii v EU a věřím, že udělá vše pro to, aby Británie z unie neodešla,“ řekl.

Konzervativci získali ve čtvrtečních volbách celkem 331 křesel a mají potřebnou většinu k sestavení vlády. Cameron už oznámil, že vytvoří většinovou vládu. Labouristé naproti tomu zaostali o 99 křesel a třetí nejsilnější stranou se stala Skotská národní strana.

Vážná porážka

Lídr labouristů Ed Miliband už v reakci na volební porážku rezignoval v čele strany. „Labour Party je velmi silná strana a já, jak znám její členy, věřím, že dokážou najít cestu z té porážky, která je bezpochyby vážná,“ dodal Zaorálek.

Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach tvrdí, že Británie se jednoznačně vyslovila pro referendum o vystoupení z EU. Lituje toho, že Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) nezískala víc křesel, výsledek však podle něj potvrdil, že tato strana má třetí největší podporu britských občanů. UKIP získal jen jedno křeslo.