Zaorálek požádá v Bruselu o pomoc v případu uneseného Čecha

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na jednání v Bruselu oficiálně požádá své kolegy ze zemí Evropské unie o pomoc v souvislosti s českým občanem uneseným nedávno v Libyi. Šéf diplomacie to řekl novinářům při příchodu na jednání ministrů zahraničí EU. Mezi tématy dnešních diskusí jsou také otázky vývoje v Africe i to, jak řešit situaci kolem Islámského státu v Sýrii a Iráku.

„Požádám o to, aby podle možností zvážily země, jak by nám mohly pomoci. Protože řešení tohoto případu je pro nás nesmírně zásadní,“ řekl Zaorálek. O věci jedná také přímo s některými zahraničními kolegy, například rakouským ministrem Sebastianem Kurzem.

Český občan byl z ropného pole Ghaní unesen právě společně s občanem Rakouska a také se čtyři Filipínci, dvěma Bangladéšany a jedním občanem Ghany. O jejich osudu není nic známé, podle diplomatů je ale velmi pravděpodobné, že za útokem na ropné pole stojí místní „pobočka“ teroristické organizace Islámský stát.

Česko už o pomoc své evropské partnery požádalo také jiným způsobem, připomněl ministr zahraničí, který opakovaně zdůrazňuje, že řešení situace uneseného Čecha je především úkolem pro tajné služby. „Přesto je vhodné, abych tady oficiálně požádal své kolegy,“ míní Zaorálek.

Zatím tajné informace

Ministr připustil, že informace o celém případu se určitým způsobem sbíhají. Nic ale podle něj není potvrzené natolik, aby to mohlo být sděleno veřejně.

Česko, stejně jako celá Evropská unie, podporuje snahy OSN vedené Bernardinem Leonem o zprostředkování dialogu mezi hlavními frakcemi v Libyi, které se nacházejí v Tripolisu a v Tobrúku. “… najít řešení mezi těmi dvěma centry moci v Libyi, to je podle mne předpoklad všeho. My si nemůžeme dovolit do toho prostoru vstoupit, protože pro nás není jasné, s kým bychom tam vlastně spolupracovali,“ poznamenal.