Západ pokračuje v sankcích proti Rusku, akcie ve válečné nejistotě oslabily

Poničený Charkov

Poničený Charkov Zdroj: Profimedia, E15

Sberbank končí v Evropě.
Sberbank zdůvodnila odchod mimo jiné obavou o bezpečnost svých zaměstnanců a poboček.
Sberbank zdůvodnila odchod mimo jiné obavou o bezpečnost svých zaměstnanců a poboček.
Ukrajinci ve městě Žytomyr trénují výrobu a házení molotovových koktejlů.
Exploze v Kyjevě. (1.3.2022)
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Ruské síly dále postupují ke Kyjevu, Charkov zažil tvrdé ostřelování

Situace na ukrajinské frontě zůstává velmi nepřehledná. Není například jasné, jak to vypadá s ruským postupem na jihu Ukrajiny. Některé zdroje tvrdí, že se útočníkům podařilo dobýt město Cherson. BBC s odkazem na místní obyvatele hlásí, že v ulicích je ruská armáda. Starosta města uvedl, že mnoho lidí včetně civilistů během bojů zemřelo.

Velké ztráty na životech si vyžádalo také ostřelování Charkova na severovýchodě země. Úřady uvedly, že rakety zasáhly centrum druhého největšího ukrajinského města včetně obytných domů a budovy regionální správy. Na sociálních sítích se objevila videa se záběry poničené místní univerzity. V Kyjevě a jeho okolí se ráno znovu rozezněly sirény, generální štáb ukrajinské armády uvedl, že nepřítel se snaží postoupit do města ze severu, severozápadu i ze severovýchodu.

OSN sdělila, že během války zahynulo už přinejmenším 136 civilistů včetně 13 dětí, připouští však, že skutečné číslo bude zřejmě vyšší. Hranice z Ukrajiny do Polska od zahájení ruské invaze překročilo více než 450 tisíc lidí.

Americké nebe bude pro ruská letadla také uzavřené

Spojené státy následují Evropskou unii, Británii a Kanadu a rovněž uzavřou svůj vzdušný prostor ruským letadlům. „Myslel si, že Západ a NATO nebudou reagovat, myslel si, že nás může rozdělit. Ale Putin se spletl,“ prohlásil během projevu o stavu unie v noci na středu šéf Bílého domu Joe Biden.

Nebylo jasné, kdy opatření začne platit, CNBC ale uvedla, že nabytí účinnosti se očekává do 24 hodin. Bílý dům v minulých dnech vedl jednaní s leteckými společnostmi. United Airlines se v úterý přidala k dopravcům, kteří pozastaví lety v ruském vzdušném prostoru, jejž aerolinka využívala k letům do Indie. Nyní lety do této země ruší a vyhodnocuje, zda by mohla využívat jinou trasu.

EU odpojí od plateb SWIFT sedm ruských bank

Zástupci Evropské unie se dohodli na odstřihnutí sedmi ruských bank od mezinárodního platebního systému SWIFT. Není mezi nimi Sberbank ani Gazprombank, sankce ale postihnou VTB, Bank Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB, uvedly zdroje Bloombergu. „Odpojíme je, jakmile k tomu dostaneme právní pokyn,“ sdělila v úterý belgická společnost SWIFT.

Některé státy v čele s Polskem naléhaly na rozšíření sankčního seznamu. Absence Sberbank a Gazprombank poukazuje na obavy, které má Evropa z předpokládaných dopadů postihů, zejména na sektor energetiky, podotýká agentura.

Z trhů a burz

Akcie padaly kvůli válečné nejistotě

Americké akcie v úterý výrazně oslabily, investoři mají obavy z dopadů války na Ukrajině. Dow Jonesův index ztratil 1,76 procenta, index S&P 500 klesl o 1,55 procenta s Nasdaq Composite se snížil o 1,59 procenta. Na poklesu se velkou měrou podílely finanční společnosti, akcie banky Wells Fargo například oslabily o téměř šest procent.

Naproti tomu akcie ropné společnosti Chevron posílily o zhruba čtyři procenta, což bylo částečně dáno růstem cen ropy. Odborníci míní, že investoři v současnosti příliš netuší, jak reagovat na konflikt, který ohrožuje evropskou bezpečnost.

Rubl se vrátil k poklesu

Ostře sledovaný ruský rubl v úterý obnovil pokles, který na přechodnou dobu zastavila opatření ruských úřadů na podporu domácí měny. Obchodování v Moskvě uzavřel se ztrátou 6,5 procenta na 101,23 rublu za dolar, na dalších trzích se pak jeho ztráty ještě prohloubily. Prezident Vladimir Putin vydal dekret, kterým zakázal vyvážet z Ruska zahraniční měny v hotovosti v hodnotě převyšující deset tisíc dolarů.

Sberbank na evropském trhu končí

Rakouský finanční regulátor v úterý oznámil, že na příkaz Evropské centrální banky zakázal společnosti Sberbank Europe veškeré obchodní aktivity. Dohled nad bankou přebere externí auditor. Opatření ECB vysvětluje závažnými finančními problémy, do kterých se banka dostala v souvislosti s agresí proti Ukrajině a sankcemi proti Rusku.

Sberbank ve středu ráno na situaci reagovala sdělením, že z evropského trhu odchází. „Dceřiné banky skupiny čelily abnormálnímu odlivu hotovosti a ohrožení bezpečnosti svých zaměstnanců a poboček,“ uvedla banka.

Tweet dne

Reportér deníku E15 Lukáš Vojáček je na polsko-ukrajinské hranici, kde v pondělí monitoroval pomoc pro uprchlíky.

Stane se dnes

  • Ve Vídni mimořádně zasedne Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), tématem jsou jaderná zařízení na Ukrajině.
  • Bude se konat mimořádná videokonference ministrů financí zemí Evropské unie.
  • Uskuteční se schůzka skupiny OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu a její spojence v čele s Ruskem.
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad únorového vývoje inflace v eurozóně.