Západ se snaží udržet vedoucí pozici za každou cenu, tvrdí Lavrov

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Západ si podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavroa snaží udržet vedoucí pozici ve světě za každou cenu, Rusko ale novou studenou válku nechce a ani ji nepřipustí. Jako výrazný prvek mezinárodní stability proto uvedl partnerství Ruska s Čínou. Pokusy o izolaci Ruska podle Lavrova nepřinesou žádné výsledky.

„Filozofie Spojených států 'my jsme číslo jedna', která je patrná z vystoupení prezidenta Obamy, neodpovídá realitě,“ sdělil Lavrov. „Utvářela se dlouhou dobu a nebude snadné ji změnit. Preferoval bych filozofii spolupráce, nikoliv diktátu“ doplnil.

Rusko se bude dle jeho slov snažit o spolupráci také ve věci zastavení krize na Ukrajině, která následuje po vlně bojů na východě země. Toto stanovisko chce Lavrov zastávat i na dnešních jednání v Berlíně, uvedl v bilančním prohlášení o stavu ruské diplomacie. „Nemáme specifické požadavky, kdo má sedět u jednacího stolu. Podstatné je, o čem se bude jednat,“ doplnil k setkání se zástupci Ukrajiny, Německa a Francie. Podle ruského ministra dohodu o zastavení palby se částečně nedaří naplnit kvůli tomu, že separační linie dohodnutá v září v Minsku neodpovídá aktuálnímu stavu.

Ministr také uvedl, že dosud nedostal žádné důkazy o pohybu vojáků nebo zbraní přes rusko-ukrajinskou hranici. Naopak se od separatistů dočkal ujištění, že jsou připraveni se stáhnout za dříve dohodnutou frontovou linii.

Kyjev ale oznámil, že na jeho ozbrojené síly na východě země zaútočily pravidelné jednotky ruské armády. Ruské ministerstvo obrany následně informace o aktivitě ruské armády na Ukrajině označilo za naprostý nesmysl.