Západní Evropu začínají sužovat mimořádná vedra

počasí, vysoké teploty, horko

počasí, vysoké teploty, horko Zdroj: ctk

V jihozápadních a středních oblastech Francie začínají mimořádná letní vedra, při nichž teplota dosáhne až 40 stupňů Celsia a která se postupně rozšíří po celé zemi. Vláda vyzvala obyvatele a návštěvníky k velké opatrnosti, protože horka mají trvat bez přerušení do poloviny července. Například v Paříži se očekávají teploty nad 38 stupňů Celsia. Extrémně teplé počasí se čeká i v dalších západoevropských zemích.

Francouzská vláda mobilizovala jednotlivá ministerstva, aby se podle webu deníku Le Monde neopakovala situace z roku 2003, kdy podobná mimořádná vlna veder měla ve Francii na svědomí téměř 20 tisíc mrtvých. Úřady dají na pomoc lidem, které horko bude sužovat, veřejné klimatizované prostory jako například obchodní centra, kina či knihovny. Starým a dalším nejvíce ohroženým lidem úřady nabídly, aby si objednali odborný dozor v podobě telefonických zavolání a návštěv v bytě.

„Je třeba si namáčet vlasy, hlavu, tělo. Jako při minulých vedrech se doporučuje hodně pít. Avšak u nejvíce ohrožených lidí, tedy starých osob a dětí, je třeba navíc se zabalovat do namočených ručníků a postavit se do průvanu. To opravdu umožňuje předcházet (zdravotním) incidentům,“ citoval list ministryni životního prostředí Ségolène Royalovou. Věří, že vzhledem k mobilizaci úřadů se situace z roku 2003 nebude opakovat.

Zdraví ohrožující vedra se v nadcházejících dnech a týdnech očekávají i v jiných zemích, především ve Španělsku a v Portugalsku. Teplota v některých oblastech těchto států má dosáhnout až 44 stupňů Celsia. Velká horka ale mají sužovat i Británii a Belgii. Ostatní evropské země zažijí také vysoké teploty, ale ne vedra, poznamenal Le Monde.