Záplavy v KLDR si vyžádaly 88 obětí

Záplavám předcházelo dlouhotrvající sucho (ilustrační foto)

Záplavám předcházelo dlouhotrvající sucho (ilustrační foto) Zdroj: wikimedia.org

Záplavy, které mezi 18. a 24. červencem zasáhly Severní Koreu, si vyžádaly 88 mrtvých, 134 zraněných a zhruba 63.000 lidí sebraly střechu nad hlavou. Informovala o tom dnes oficiální severokorejská agentura KCNA.

Přírodní katastrofa rovněž napáchala značné materiální škody. Záplavy vyvolané bouřkovými dešti a tajfunem poničily nebo zničily tisícovky příbytků.

Nejvíce obětí bylo zaznamenáno ve dvou okresech provincie Jižní Pchjongan, kterou zasáhly přívaly vody v pondělí a v úterý. Více než 30 tisíc hektarů zemědělské půdy bylo zničeno, stejně tak důležité dopravní cesty. Poškozeno bylo rovněž 300 veřejných budov a 60 podniků.

Severokorejská média tento týden vychvalovala vůdce Kim Čong-una za záchranu 60 osob postižených záplavami. Zasloužil se o ni údajně rychlým vysláním vrtulníků k evakuaci skupiny lidí, včetně řady žen a dětí, v severozápadní provincii Pchjongan. Zachránění Severokorejci uvázli na pahorku nad městem, kam uprchli před vodním živlem.

Přívalové deště a záplavy zasáhly Severní Koreu poté, co ještě v červnu zažívala nejhorší sucho za posledních 105 let, kdy se vedou záznamy. Komunistická vláda chudé KLDR vyslala do vyprahlých polí příslušnice armády, které se snažily vyprahlé plodiny ručně zavlažovat kyblíky s vodou. Sucho přesto přiživilo obavy, že stalinistický režim nebude schopen poskytnout potravu přibližně 24 milionům Severokorejců, z nichž podle údajů OSN dvě třetiny trpí chronickým nedostatkem potravin.