Zásadní problém Evropy. Opouští ji stále víc bohatých lidí, největší exodus postihl Francii

Milionáři mizí z Evropy

Milionáři mizí z Evropy Zdroj: Profimedia/Archiv CNC

Evropa je tak zahleděná do sebe, že si ani nevšímá negativního trendu posledních let – opouštějí ji bohatí lidé. Podle odborníků to může signalizovat budoucí problémy a možný neklid na starém kontinentu. Nejvíce je tímto jevem postižená Francie, ale odhady hovoří o tom, že s odlivem lidí s velkým majetkem se může potýkat i Belgie, Německo, Nizozemsko a Švédsko. K odchodu „nutí“ milionáře vysoké daně v Evropě, slabý růst některých ekonomik a také obavy z terorismu.

 

Nová studie „The 2017 Global Wealth Review“, kterou připravila na základě podkladů ze 120 zemí světa výzkumná agentura New World Wealth sídlící v jihoafrickém Johannesburgu, uvádí, že loni své země opustilo 82 tisíc lidí, kteří mají majetek v hodnotě jednoho milionu amerických dolarů a více. A nejhůře na tom byla ze všech sledovaných zemí právě Francie, ze které se odstěhovalo 12 tisíc těchto milionářů.

 

 Podle zprávy je znepokojivé, že ve Francii to není jednorázová věc. V roce 2014 ji opustilo 6 tisíc dolarových milionářů, o rok později už 10 tisíc a loni zmíněných 12 tisíc. V příštích deseti letech to prý nebude lepší. Jako důvod se uvádějí velmi vysoké daně, málo rostoucí hospodářství, ale také napětí mezi muslimskou a většinovou komunitou, které se silně projevuje v životě některých částí velkých měst a také v opakujících se teroristických útocích.

 Celý text o problémech Evropy čtětě na Reflex.cz