Zatčení Tymošenkové kritizuje i Rusko

Zatčení Julije Tymošenkové vyvolalo odpor i v zahraničí.

Zatčení Julije Tymošenkové vyvolalo odpor i v zahraničí. Zdroj: ctk

Uvěznění bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové vyvolalo nesouhlas představitelů mnoha zemí. K rozhodnutí kyjevského soudu se kriticky vyjádřili například zástupci EU, Spojených států a Británie, ozvalo se i Rusko. Zhruba dvě stovky přívrženců političky navzdory zákazu demonstrací setrvávaly u budovy soudu.

Žalobce v případu podpisu údajně nevýhodné plynové smlouvy s Ruskem se pokoušel dostat expremiérku do vazby už dříve. Soud však jeho žádosti podepřené tvrzením, že záměrně maří proces, vyhověl až v pátek.

„Prostě mně už zastřelte,“ rozčílilo Tymošenkovou rozhodnutí. Podle zahraničních kritiků krok vyvolává pochybnosti o nezávislosti ukrajinské justice. Moskva Kyjevu vzkázala, že smlouva s Gazpromem byla právně v pořádku, a proces s Tymošenkovu musí být spravedlivý.

Stoupenci neúspěšné soupeřky Viktora Janukovyče v prezidentských volbách tvrdí, že její zatčení bylo možné kvůli tomu, že jí nevyjádřil podporu dostatečný počet lidí. Vyzývají proto Ukrajince k demonstracím. Vláda se protestům snaží zabránit, policie včera ohradila stanové městečko nespokojenců v centru Kyjeva železnými bariérami. Ve Lvově mezitím opoziční strany vytvořily Výbor odporu proti diktatuře.

"Ruce pryč od Tymošenkové," žádali demonstranti."Ruce pryč od Tymošenkové," žádali demonstranti.„Ruce pryč od Tymošenkové,“ žádali demonstranti

„Je to druh testu – jak na to budou reagovat lidé na Ukrajině, zda bude opozice schopná uspořádat masové protesty, a jak na to odpoví Západ,“ shrnul situaci politolog Volodymyr Fesenko.