Tymošenková zůstává na svobodě, ale prokurátora se nezbavila

Tymošenková na svém webu denně zveřejňuje několik zpráv o své kauze

Tymošenková na svém webu denně zveřejňuje několik zpráv o své kauze Zdroj: CTK/AP/Sergei Chuzavkov

Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková odchází tento týden od soudu kvůli plynové smlouvě s Ruskem s jedním vítězstvím a jednou porážkou. Prokuratura ve středu neuspěla se schválením zatykače na opoziční političku. Včera se ale Tymošenkové nepodařilo vyměnit žalobce v případu. Zatím bez výsledku zůstává její úsilí zrušit nařízení, které jí zakazuje vycestovat z Kyjeva.

Prokuratura chtěla někdejší ministerskou předsedkyni poslat do vazby s odůvodněním, že proces narušuje. Někteří odborníci míní, že to bylo varování, a doporučují Tymošenkové, která na svém webu denně zveřejňuje i několik zpráv o kauze, aby se zklidnila. Část politologů ale chuť současné vlády poslat už v průběhu řízení opoziční představitelku za mříže zpochybňuje. „Uvědomují si riziko, které souvisí s jejím zatčením, protože kdyby opravdu chtěli, mohla by být ve vězení dlouhou dobu,“ komentoval situaci politolog Volodymyr Fesenko.

Líčení s Tymošenkovou, které hrozí v tomto případě deset let vězení, se stále více politizuje. V pondělí se v budově soudu opoziční poslanci porvali s příslušníky speciální jednotky, která na místě dohlížela na pořádek. Ukrajinský velvyslanec v Británii se před několika dny ohradil vůči přirovnání kauzy k procesu s někdejším ruským ropným magnátem Michailem Chodorkovským, které použil list Financial Times.

Tymošenková je obviněna z několika nepravostí, souvisejících nejen s její politickou dráhou, ale i podnikatelskými aktivitami. V ústředí zájmu je ale právě její podpis pod dohodou s Gazpromem v době plynové krize na počátku roku 2009. Smlouva stanovila cenové podmínky nákupu suroviny na deset let. Vládě, která iniciovala nejen stíhání Tymošenkové, ale i dalších bývalých ministrů, se v současnosti nedaří vyjednat s Ruskem výhodnější ceny plynu.

Francouzský zastánce

K případu se včera vyjádřil i francouzský velvyslanec v Kyjevě Jacques Faure. „Nechci komentovat tento proces, ale rád bych řekl, že Francie si myslí, že řízení s Julijí Tymošenkovou má bohužel daleko k zákonu a velmi blízko k politice,“ uvedl. Není první zahraniční zástupce, který líčení komentuje. Stálý představitel EU José Manuel Pinton Teixeira před časem označil jeho podmínky za nelidské.