Zavření Guantanáma přes nás neprojde, říká šéf republikánského Kongresu

Do boje o Bílý dům jako možný viceprezident po boku republikána Mitta Romneyho vyrazil kongresman za stát Wisconsin Paul Ryan.  (Foto ČTK)

Do boje o Bílý dům jako možný viceprezident po boku republikána Mitta Romneyho vyrazil kongresman za stát Wisconsin Paul Ryan. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Republikánští členové americké Sněmovny reprezentantů se chystají zablokovat plán prezidenta Baracka Obamy na uzavření věznice na základně Guantánamo na Kubě. Řekl to dnes šéf sněmovny Paul Ryan, podle něhož republikáni připravují zákonné opatření pro případ, že Bílý dům zahájí převoz vězňů na americké území. S umístěním téměř šesti desítek vězňů v USA počítá plán, který Pentagon poslal do Kongresu v úterý.

Ryan řekl novinářům, že pokud by lidé držení na Guantánamu byli převezeni do amerických věznic, bude tím porušena normu, kterou v minulosti schválil Kongres. Pokud se Obama takto pokusí „porušit zákon“, jsou republikáni ve sněmovně přijmout další zákonné kroky, upozornil dnes Ryan. Republikáni budou mít podle Ryana dostatek hlasů na to, aby Obamovu snahu zablokovali a přehlasovali případné prezidentovo veto.

Obama v úterý vyzval Kongres, aby jeho několikátý a zřejmě poslední plán na uzavření kontroverzní trestnice prostudoval a schválil. Vězení je podle prezidenta neužitečné, drahé, odporuje americkým hodnotám a poškozuje obraz Spojených států ve světě.

Reakce na 11. září

Kongres ovládaný republikány v minulosti Obamův záměr již několikrát zablokoval. Pravice odmítá věznici zrušit, protože Spojené státy ji prý v době zvýšených teroristických hrozeb potřebují. Umístit vězně na americkém území by navíc bylo příliš nebezpečné, tvrdí republikáni.

Věznice na východě Kuby byla zřízena před 14 lety. Určena byla zejména pro podezřelé z účasti na teroristických útocích na Spojené státy ze září 2001. V současnosti tam pobývá 91 vězňů a u 35 z nich již americká vláda schválila převoz do zahraničí.