Zavření průmyslové zóny je vyhlášením války, vzkazuje Soulu KLDR

Průmyslová zóna Kesong

Průmyslová zóna Kesong Zdroj: ctk

Severní Korea hodlá v reakci na zastavení činnosti v průmyslové zóně Kesong Jižní Koreou přerušit dvě klíčové přeshraniční komunikační linky. Rozhodnutí Soulu o uzavření průmyslového komplexu, na jehož provozu se podílely obě Koreje, označil Pchjongjang za „vyhlášení války“.

Podle severokorejské agentury KCNA byl průmyslový areál ležící na severokorejském území vyhlášen zónou pod vojenskou kontrolou. Pchjongjang zároveň oznámil, že nařídil odchod všech jihokorejských pracovníků z oblasti a přistoupil ke zmrazení aktiv a zařízení jihokorejských společností působících v zóně. Jihokorejské úřady později potvrdily, že všech 280 Jihokorejců působících v místě zónu opustilo.

V průmyslovém komplexu Kesong, který byl založen v roce 2004, pracovalo ve zhruba 120 jihokorejských továrnách více než 50 tisíc Severokorejců. Ti dnes už do práce nepřišli. Zóna, financovaná převážně Jižní Koreou, byla posledním symbolem spolupráce obou korejských států z dob sbližování.

Kesong, zdroj tvrdé měny

Pro KLDR je Kesong důležitým zdrojem tvrdé měny, z čehož těžil hlavně úzký okruh představitelů režimu. Dělníkům byla vyplácena severokorejská měna. Díky devizám mohla KLDR také nakupovat materiál pro vývoj svého jaderného a raketového programu. Jižní Korea ve středu oznámila, že v areálu zastavuje činnost. Soul tak reagoval na nedávnou jadernou zkoušku a odpálení balistické rakety Severní Koreou.

Naposledy byl komplex uzavřen v dubnu 2013 Severní Koreou na protest proti společným americko-jihokorejským vojenským manévrům. Po několika měsících ho ale znovu uvedla do provozu. Podle agentury AFP netajili představitelé jihokorejských firem ohledně zavření továren rozhořčení a uvedli, že jejich podnikatelská činnost byla „obětována na oltáři politiky“.

Družice prý nefunguje

Severokorejská raketa vynesla na oběžnou dráhu družici, která ale podle všeho nevysílá signál a není tak funkční. KLDR již v roce 2012 vypustila raketu Unha-3 s pozorovací družicí, ani u ní ale nebyl signál nikdy zaznamenán.

Podle Jižní Koreje a USA nový odpal svědčí o tom, že Severní Korea disponuje v současnosti raketami s doletem 12.000 kilometrů. Otázkou je, zda již ovládá technologii, která by umožnila návrat rakety do atmosféry. To je klíčové pro případ, že by chtěla použít raketu jako zbraň. Jižní Korea spadlé kusy severokorejské rakety vylovila z moře a ukázala je novinářům na jedné ze svých lodí.