Zdroje z Pentagonu: čtyři ruské rakety dopadly v Íránu. Moskva to popřela

ilustrační foto, odpálená raketa

ilustrační foto, odpálená raketa Zdroj: ctk

Podle amerických představitelů alespoň čtyři ruské rakety vypálené z lodí v Kaspickém moři dopadly na íránské území. Přesná poloha dopadu není známá. Neví se ani, jestli způsobily nějaké ztráty na životech. Jako první zprávu přinesla stanice CNN s odvoláním na americké armádní zdroje. Podle ruského ministerstva obrany rakety doletěly do Sýrie.

Havárie měla ruské rakety podle Reuters postihnout ve středu, kdy ruské raketové útoky začaly. Ruská armáda ostřeluje cíle v Sýrii raketami tohoto typu ze čtyř raketových křižníků operujících v jihozápadním sektoru Kaspického moře. Rakety, kterých bylo ve středu odpáleno 26, podle ruského velení přelétávají íránské území, ale vyhýbají se obydleným oblastem. Rusové poprvé v boji použili relativně nové rakety Kalibr.

Podle íránského novináře došlo u města Takab v íránské provincii Západní Ázerbajdžán k výbuchu „neidentifikovaného létajícícho objektu“.

Zástupci Pentagonu nemají podle Reuters žádné informace o tom, zda ruské rakety v Íránu způsobily nějaké škody. Zdroje agentury jsou anonymní, protože činitelé ministerstva obrany USA nejsou oprávněni o záležitosti veřejně hovořit.

Ministerstvo zahraničí USA v reakci na zprávu Pentagonu oznámilo, že pád ruských raket v Íránu nemůže potvrdit. Mluvčí ministerstva oznámil, že ministr zahraničí John Kerry o ruských útocích v Sýrii dnes telefonicky hovořil se svým ruským partnerem Sergejem Lavrovem. Upozornil ho, že většina ruských úderů nemíří na bojovníky Islámského státu. Žádné rozhodnutí „na taktické úrovni“ ale podle mluvčího během rozhovoru nepadlo.

Ruské ministerstvo obrany informaci Pentagonu popřelo s tím, že veškeré křídlaté rakety, odpálené směrem na Sýrii, dopadly na cíl. Armáda údajně zaznamenává stav zvoleného cíle před i po úderu.

„I když je pro naše kolegy v Pentagonu náš středeční útok vysoce přesnou zbraní proti infrastruktuře Islámského státu v Sýrii nepříjemný a nečekaný, všechny naše rakety vypuštěné z lodí našly své cíle,“ citovala mluvčího ruské armády agentura TASS.

Zprávy o údajné havárii nepotvrdil ani Írán. Polooficiální íránská agentura Fars označila americkou informaci za součást „psychologické války“ Západu proti Rusku. Agentura dříve zveřejnila zprávu o zmíněné explozi u města Takab, kterou ale podle guvernéra Irádže Saghafího „pravděpodobně způsobilo odpálení nálože v kamenolomu“.

Už včera se objevilo na účtu kurdských pešmergů objevilo video, které má zachycovat rakety letící velmi nízko nad kurdským územím.