„Železná lady“ Margaret Thatcherová zemřela

Margaret Thatcherová

Margaret Thatcherová Zdroj: profimedia.cz

Bývalá britská ministerská předsedkyně Margaret Thatcherová zemřela. Televizní stanici CNN to potvrdila její mluvčí s tím, že političku postihla mrtvice. Thatcherové bylo 87 let.

„Mark a Carol Thatcherovi s velkým zármutkem oznamují, že jejich matka baronka Thatcherová zemřela dnes ráno pokojně po mrtvici,“ informoval mluvčí rodiny Tim Bell. Thatcherová se už několik let potýkala se zdravotními problémy. Před více než deseti lety utrpěla sérii menších mozkových mrtvic.

„S velkým smutkem jsem se dozvěděl o smrti lady Thatcherové. Ztratili jsme velkou vůdkyni, velkou premiérku a velkou Britku,“ prohlásil v první reakci současný konzervativní premiér David Cameron. Krátké prohlášení vydal i Buckinghamský palác. „Královna (Alžběta II.) si vyslechla se smutkem zprávu o smrti baronky Thatcherové. Její Veličenstvo odešle soukromou kondolenci rodině,“ uvádí se v textu.

Jako dosud jediná žena ve funkci britské ministerské předsedkyně vedla Thatcherová zemi v letech 1979 až 1990. Díky svým nekompromisním postojům si od sovětského tisku vysloužila přezdívku „Železná lady“, která se vzápětí ujala po celém světě. V Bruselu si například vymohla každoroční zvláštní dávku evropských peněz, bez váhání se také vrhla do války o Falklandy.

Přečtěte si

doplněný archivními snímky.

Proti jednotnému Německu

Navzdory svému protisovětskému postoji sehrála Thatcherová klíčovou roli v ukončení Studené války, když krátce po jeho nástupu do funkce v roce 1984 pochválila Michaila Gorbačova. „Pan Gorbačov se mi líbí,“ prohlásila tři měsíce po Gorbačovově nástupu do funkce a pomohla mu tak nalézt cestu k dalším západním politikům.

Thatcherová prosazovala konzervativní hodnoty spojené s ekonomickým liberalismem a politiku nízkých daní. Snažila se také omezit imigraci a snížit vliv odborů.Thatcherová prosazovala konzervativní hodnoty spojené s ekonomickým liberalismem a politiku nízkých daní. Snažila se také omezit imigraci a snížit vliv odborů.|profimedia.czThatcherová prosazovala konzervativní hodnoty spojené s ekonomickým liberalismem a politiku nízkých daní. Snažila se také omezit imigraci a snížit vliv odborů.

Jejímu dalšímu postoji ale už historie za pravdu nedala. Thatcherová se ostře stavěla proti snovusjednocení Německa. Spojení dvou států vytvořených po Druhé světové válce podle ní hrozilo narušit status quo. Východní Německo navíc nebylo připraveno stát se součástí západní Evropy, argumentovala. „Východní Německo bylo pod nadvládou nacistů a komunistů od roku 1930. Nemůžete zde přes noc zavést demokratické struktury a uvolnit ekonomiku,“ prohlásila v roce 1990 v rozhovoru, který vyvolal rozhořčení tehdy ještě západoneměckého kancléře Helmuta Kohla. Thatcherovou v reakci na její slova označil za „ochránkyni Gorbačovova“.

Voliči jí dali zelenou, vlastní strana ne

Ačkoli během svého prvního volebního období spustila rozsáhlou privatizaci, která způsobila prudký růst nezaměstnanosti, dočkala se její konzervativní strana dalších dvou volebních vítězství. Ustála i mnohaměsíční stávky odborů, jejichž moc se snažila omezit. Křeslo ministerstké předsedkyně musela opustit až po vnitrostranickém boji v roce 1990.

Z veřejného života se stáhla v roce 2002 po první mrtvici. V posledních letech na veřejnosti vystupovala jen zřídka, propásla například recepci na počest svých 85. narozenin, nedorazila ani na odhalení londýnské sochy svého přítele Ronalda Regana v roce 2011.