Zeman letos navštíví Rusko dvakrát. Po olympiádě bude oficiální návštěva

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Pylon pro olympijský oheň
Olympijský stadion Fišť
V Soči stále probíhají úpravy
Hala Bojšoj, kde uskuteční se hokejový olympijský turnaj.
Vladimir Putin testuje olympijskou sjezdovku v Soči
6
Fotogalerie
Prezident Miloš Zeman navštíví v druhé polovině letošního roku oficiálně Rusko, kde se setká se svým protějškem Vladimirem Putinem. Český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek uvedl, že se Zemanova návštěva již připravuje.

Neoficiálně bude mít Zeman příležitost se s Putinem setkat už brzy na zahájení olympiády v Soči. Zimní hry začnou příští pátek. Hlava českého státu se zúčastní recepce, kterou ruský prezident pořádá pro zhruba čtyři desítky vrcholných politiků. Příležitost k setkání bude podle Remka také na zahajovacím ceremoniálu.

Zvláštní bilaterální schůzka Zemana a Putina v Soči se zatím neplánuje, české velvyslanectví ale i s touto možností pro jistotu počítá. „Jsme připraveni na jakoukoli variantu vývoje,“ podotkl ambasador v Otázkách Václava Moravce. Podle dřívějších informací Zeman do Soči poletí na dva dny fandit českým sportovcům.

Prezidenti velmocí do Soči nejedou

Prezident je přesvědčen, že do olympiády by se neměla míchat politika a lidská práva. Někteří státníci kvůli ruským stanoviskům k homosexualitě účast odmítli. Do Soči se nepodívá americký prezident Barack Obama či německý a francouzský prezident Joachim Gauck a François Hollande.

Zeman loni na recepci ruské ambasády řekl, že by rád viděl vyšší míru ruských investic v České republice, a to i v souvislosti s chystanou dostavbou jaderné elektrárny Temelín. Usiluje o ni česko-ruské konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Zeman také nedávno slíbil, že při jednáních s Rusy podpoří snahu o odstranění vysokého cla na porcelán, které zavedlo Rusko.