Zeman na Slovensku loboval za firmy i hokejovou ligu

Prezident Miloš Zeman se při své první zahraniční návštěvě setkal se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem

Prezident Miloš Zeman se při své první zahraniční návštěvě setkal se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem Zdroj: ctk

Prezidenti Česka a Slovenska by uvítali zlepšení dopravního spojení mezi oběma zeměmi a užší spolupráci podniků, například nákladních železničních dopravců. Český prezident Miloš Zeman se po schůzce se svým slovenským kolegou Ivanem Gašparovičem během návštěvy Bratislavy překvapivě vyslovil také pro vytvoření společné česko-slovenské hokejové ligy.

„Měli bychom například zlepšit dopravní spojení mezi Slovenskou a Českou republikou, měli bychom usilovat o intenzivnější spolupráci našich podniků. Jako příklad jsme si říkali cargo, protože touto spoluprací by na středoevropském případně i na celoevropském trhu mohl vzniknout silný a úspěšný hráč,“ řekl Zeman novinářům.

O možnosti spojení českého nákladního železničního dopravce ČD Cargo a slovenské firmy Železničná spoločnosť Cargo Slovakia hovořili už dříve premiéři obou zemí. Slovenská média v uplynulých týdnech ovšem spekulovala, že kvůli špatné finanční situaci dopravců by k fúzi nemuselo dojít a že slovenské cargo by mohl získat jeho polský konkurent PKP Cargo.

Zeman se vyslovil i pro společnou hokejovou ligu klubů z obou zemí bývalé federace. „Hokejová liga by mohla být nosným projektem, o němž bychom v dohledné budoucnosti snad mohli uvažovat,“ řekl Zeman.

Český prezident zároveň poznamenal, že pro společnou fotbalovou ligu zřejmě ještě nejsou vytvořeny dostatečné podmínky. Fotbalová asociace ČR a Slovenský fotbalový svaz se přitom v březnu dohodly na projektu společné soutěže. Pokud záměr schválí kluby, vznikne pracovní skupina, která zahájí organizační přípravu.

Došlo i na Klausovou

Případné jmenování bývalé první české dámy Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku je věcí české vlády. Země nevysílají diplomaty, kteří by svou roli nezvládli, prohlásil na tiskové konferenci po jednání se Zemanem Gašparovič. Zeman poznamenal, že jména velvyslanců před jejich oficiálním jmenováním nekomentuje.

Na Zemanův záměr jmenovat Klausovou velvyslankyní na Slovensku upozornila na konci března Česká televize. Ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) se prezidentův nápad nelíbí, měl už schváleného jiného kandidáta. Podle premiéra Petra Nečase je neprofesionální jakákoli jména zveřejňovat před jejich schválením. Klausová, která se narodila 10. listopadu 1943 v Bratislavě, v nedávné kampani před druhým kolem první přímé volby českého prezidenta podpořila Zemana, jehož soupeřem byl Schwarzenberg.