Ženy v americké armádě zamíří do první linie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: IDF via Flickr

Už brzy padne poslední byrokratická překážka, která bránila ženám americké armády vstupovat do bojových jednotek. Ženy se budou moci objevit v první linii od 1. ledna 2016. Jejich nasazení ve speciálních jednotkách námořní pěchoty ale zůstává nejasné.

Některá omezení týkající se nasazení žen v boji zrušil v lednu 2013 nyní už bývalý ministr obrany Leon Panetta. Nyní se Američankám otevírá přístup do frontových bojových jednotek, tedy k tankistům, pěchotě i dělostřelectvu, informuje web USAToday.com.

Vstup do armády se bude v různých jednotkách lišit. Představa žen přímo v bojových jednotkách má ale také své odpůrce, kteří varují před nižší efektivitou v boji a horší disciplínou. Mezi speciálními jednotkami námořní pěchoty panuje kvůli začlenění žen do jejich operací dokonce odpor, informoval web. Jasno by mělo být do poloviny roku.

Přítomnost žen v americké armádě má svou tradici už od roku 1775. Nemalý respekt si ženy vysloužily například v druhé světové válce. Dnes ženy tvoří přibližně patnáct procent z amerických ozbrojených sil (203 tisíc vojáků).