Zklamání pro Českou zbrojovku: Indie zrušila obří tendr na pušky

Technický ředitel České zbrojovky Radek Hauerland s útočnou puškou CZ 805, Typ CZ 807 vychází z této zbraně

Technický ředitel České zbrojovky Radek Hauerland s útočnou puškou CZ 805, Typ CZ 807 vychází z této zbraně Zdroj: Petr Topic/E15

Indické ministerstvo obrany zrušilo jeden z největších mezinárodních tendrů na nákup útočných pušek. Ve hře byly dodávky desítek tisíc zbraní pro armádu za 18 miliard korun. Indové se údajně rozhodli, že vsadí na domácí výrobce. Konec soutěže je špatnou zprávou pro Českou zbrojovku, která tendru věnovala velké úsilí, a dokonce se jí nedávno podařilo postoupit do užšího výběru.

„Mohu potvrdit informaci, že indická vláda zrušila tendr na přezbrojení armády útočnými puškami. Od Ministerstva obrany Indie jsme obdrželi oficiální dopis s datem 15. června 2015,“ uvedla pro E15.cz mluvčí České zbrojovky Hana Smilková. Vláda v Dillí tak soutěž stopla minimálně před třemi týdny, informace o tomto kroku však v Indii vyplavaly na povrch až před několika dny.

Důvody, proč Indové soutěž po čtyřech letech nečekaně zrušili, tuzemská firma nezná. „Indové je nejsou povinni oficiálně sdělovat, a také je nesdělili,“ dodala pouze Smilková.

Server Mail Online India napsal, že indická armáda se rozhodla obrátit na domácí průmysl. Doufá, že tak ušetří peníze a podpoří lokální výrobce. Pro své vojáky údajně pořídí modernizovanou verzi indické pušky INSAS.

Nespolehlivá zbraň

Právě starší INSAS je zbraň, kterou nyní armáda používá. Její velení tuto pušku v roce 2011 označilo za nespolehlivou a později zakázalo jejich další nákupy. Proto země potřebuje zhruba 200 tisíc nových pušek. Podle zrušené soutěže jich téměř 66 tisíc chtěla dovézt ze zahraničí a dalších 113 tisíc se po přesunu technologií mělo vyrobit v Indii. Hodnota celého projektu podle indických médií činila 765 milionů dolarů, tedy 18,7 miliardy korun.

Unikátní tendr

Česká zbrojovka do soutěže přihlásila útočnou pušku CZ 807 Bren. Na začátku loňského roku poslala do Indie desítky kusů na testy, které trvaly přes rok. Letos v květnu se pak zbrojovka z Uherského Brodu dostala do užšího výběru. Jejími konkurenty byli výrobci z Itálie a Izraele.

„Tento tendr je unikátní v tom, že indické ministerstvo obrany požaduje zbraň, která dokáže střílet obě nejběžnější ráže, tedy 7,62 krát 39 milimetrů a také v zemích NATO používanou ráži 5,56 krát 45 milimetrů. Jde o vůbec první výběrové řízení na multirážovou zbraň na světě,“ uvedl ve starším rozhovoru s deníkem E15 šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík. Podle jeho vyjádření z letošního května společnost věnovala tendru maximální úsilí.

Server Quartz India připomněl výrok indického generála Dalbira Singha, který útočné pušky zařadil mezi sedm nejnaléhavějších požadavků armády. Server zároveň dodává, že po zrušení tendru budou muset indičtí vojáci čekat několik dalších let, než se jim dostanou do rukou nové, spolehlivé pušky.