Zklidněme situaci, vyzývá šéf NATO i Obama po sestřelení ruského letounu

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: CTK

K vyřešení složité situace kolem dnešního sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem je třeba diplomacie a zklidnění, řekl po mimořádné schůzce velvyslanců zemí NATO generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Vyhodnocení incidentu dalšími spojeneckými zeměmi jsou podle něj v souladu s tím, jak dění popsali sami Turci. Ankara uvádí, že jeho stíhačka sestřelila ruský stroj nad tureckým územím, Moskva to odmítá.

„Je to vážná situace. Je to situace, která si žádá, abychom byli všichni opatrní a přispěli ke zklidnění,“ prohlásil Stoltenberg. Vítá prý proto další pokračující přímé kontakty mezi Moskvou a Ankarou. Ty by podle něj měly přispět nejen k vyřešení dnešního sestřelu, ale také k posílení mechanismů zajišťujících, že se podobná situace nebude opakovat.

„Musíme se vyhnout tomu, aby se takové incidenty a nehody nedostaly mimo kontrolu,“ upozornil Stoltenberg. NATO dnes podle svého generálního tajemníka dává zároveň jednoznačně najevo svou podporu turecké územní celistvosti. Turci si na ruská narušení svého vzdušného prostoru opakovaně stěžovali v podstatě od počátku ruské letecké kampaně nad Sýrií. Podle agentury Reuters dnes ale dali někteří alianční diplomaté najevo, že Ankara mohla věc řešit jinak než sestřelením letounu.

„Společným nepřítelem by měl být Islámský stát. A uvítám všechny snahy s ním bojovat,“ řekl novinářům Stoltenberg. Cílem IS porazit by se podle něj měli řídit všichni, včetně Ruska. „Vidíme ale, že dosud většina ruských útoků mířila na cíle v těch částech Sýrie, kde IS není vůbec přítomen,“ upozornil.

„Už dříve jsem dával najevo obavy z důsledků ruských vojenských akcí v blízkosti hranice NATO,“ připomněl generální tajemník aliance. Vývoj podle něj bude NATO bedlivě sledovat.

Obama a Hollande

I podle amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho francouzského protějšku Francoise Hollandea je třeba vyhnout se stupňování napětí, shodli se po jednání ve Washingtonu. Obama dodal, že incident, jenž podle něj poukazuje na problém s ruskými operacemi u tureckých hranic, je třeba vyšetřit a ujistit se, že Ankara i Moskva spolu komunikují. V příštích dnech prý Obama bude hovořit s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

„Turecko, jako každá země, má právo na obranu svého území a svého vzdušného prostoru,“ řekl Obama. „Nyní je důležité se ujistit, že Rusové i Turci spolu komunikují, aby zjistili, co přesně se stalo, a přijali opatření zabraňující jakékoli eskalaci,“ dodal.

Turecko dnes sestřelilo ruský bombardovací letoun Su-24 v oblasti, kde se stýká jeho hranice se Sýrií. Jde o nejvážnější mezinárodní incident syrského konfliktu. Kreml hovoří o vážném incidentu a trvá na tom, že stroj se nacházel mimo turecký vzdušný prostor. Ankara tvrdí opak.