Zlatý brexit. Ve Velké Británii roste zájem o luxusní vozy, může za to hodnota libry

McLaren MP4-12C s dalšími dílčími úpravami

McLaren MP4-12C s dalšími dílčími úpravami Zdroj: Autorevue.cz

Ilustrační
Ilustrační
Ilustrační
Ilustrační
Ilustrační
21
Fotogalerie

Prodejcům luxusních vozů ve Velké Británii se v posledním období náramně daří. Může za to hodnota libry, která způsobila velký zájem zahraničních zákazníků.

Prodejci luxusních vozů ve Velké Británii zaznamenali velké zvýšení zájmu zákazníků. Příčinou je odchod země z Evropské unie. Díky němu oslabuje hodnota libry. Tohoto faktu využívají zahraniční zákazníci. 

Výrazné oslabení kurzu libry vůči zahraničním měnám v posledních několika měsících nahrává zájemcům o nákup drahých automobilů. Podle vyjádření prodejců se jedná o zvýšení zájmu o více než 20 procent ve srovnání s obdobím před brexitem. Mluví se například o Porsche 918 Spyder či Bugatti Veyron.

Situace je úplně opačná než před několika měsíci. V tu dobu se drahé vozy importovaly do Velké Británie, teď mnoho z nich naopak putuje ke klientům ze zámoří. Například na použitém supersportu dokážou takto zákazníci ušetřit až kolem 20 procent. 

Ke koupi láká nejen výhodný kurz. Vozy, na které se vztahuje VAT (ekvivalent české daně z přidané hodnoty), se mohou prodávat i mimo Evropskou unii, aniž by se musela platit daň.

Autorem článku je portál Autorevue.cz.