Změňme smlouvu o EU, vyzývá Trichet

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: European Union, 2011

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet dnes vyzval ke změně smlouvy o EU, která by zajistila, aby jeden členský stát nemohl destabilizovat zbytek unie.

„Z mého pohledu je nezbytné změnit tuto smlouvu, aby se zabránilo jednotlivým členským státům sejít z cesty a vytvářet problémy všem ostatním,“ řekl Trichet v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1. Dodal, že v budoucnosti také očekává mnohem přísnější uplatňování stávajících pravidel EU.

Podle Tricheta jsou nyní všechny vyspělé ekonomiky postiženy krizí, specifickým problémem Evropy je ale skutečnost, že některé země nerespektovaly dohodnutá pravidla. „Nemáme federální rozpočet ani politickou federaci, takže musíme plně respektovat omezení a pravidla pro vzájemný dohled, která existují v eurozóně,“ řekl šéf ECB.

V pátek Trichet v rozhovoru pro Financial Times prohlásil, že ECB už pro podporu finančních trhů udělala vše, co mohla a další boj s dluhovou krizí je nyní na vládách. Někteří jiní členové banky se obávají propadu eurozóny zpět do recese. Podle některých analytiků by tak ECB na svém příštím zasedání mohla jednat o snížení úrokových sazeb. Trichet také hovořil o Řecku jako o „zvláštním případu“. Všechny ostatní země podle něj budou schopné splnit své finanční závazky.

Německá kancléřka Angela Merkelová tento měsíc uvedla, že Německo je připraveno na to, že by se kvůli zlepšení ekonomického vládnutí v Evropě mohla změnit smlouva EU. Neupřesnila však, jak by takovéto změny mohly vypadat.

Ministři financí členských zemí skupiny G20 o víkendu důrazně vyzvali státy eurozóny, aby vypracovaly přesvědčivý plán řešení své dluhové krize a odvrátily hrozbu globální recese. Zavázali se zároveň, že učiní vše pro to, aby měl Mezinárodní měnový fond (MMF) dostatek zdrojů ke stabilizaci světového hospodářství.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.