Značka Pán prstenů je na prodej. Zájemce o Středozem zaplatí dvě miliardy dolarů

Záběry z filmového Pána prstenů

Záběry z filmového Pána prstenů Zdroj: New Line Cinema

Záběry z filmového Pána prstenů
Záběry z filmového Pána prstenů
Záběry z filmového Pána prstenů
Záběry z filmového Pána prstenů
Záběry z filmového Pána prstenů
9
Fotogalerie

Jedna z nejlukrativnějších značek světa míří do prodeje. Licenční práva zahrnující filmové adaptace, videohry a další doplňkové aktivity ze světa Pána prstenů, rozsáhlého díla anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena, vlastní společnost Zaentz. Podle serveru Variety je však hodlá prodat. Cení si je na dvě miliardy dolarů, zhruba 42,5 miliardy korun.

Mezi přední zájemce se nyní podle Variety řadí americký gigant Amazon. Ten právě připravuje vlastní seriál ze světa Pána prstenů a očekává se, že bude mít zájem vlastnit i další licenční práva na slavné Tolkienovo dílo. Aktuální seriál Pán prstenů: Prsteny moci točí americká společnost i díky získání částečných práv na knihy Silmarillion a Nedokončené příběhy a právní kličce.

Mezi další žhavé adepty na odkup práv Pána prstenů patří i filmové studio Warner Bros., které chystá animovaný film The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim. Právy na hrané projekty z Tolkienova světa už ale studio podle Variety nedisponuje. 

O proces prodeje licenčních práv se podle informací Variety postará investiční banka ACF. Společnost Zaentz založená filmovým producentem Saulem Zaentzem, který spolupracoval i na oscarových filmech českého režiséra Miloše Formana, získala práva na Tolkienovo dílo již v roce 1976.