Streamingová válka v Česku. Pozici lídra chce Netflixu vyfouknout HBO

HBO Max přijde do Česka 8.3.2022.

HBO Max přijde do Česka 8.3.2022. Zdroj: profimedia.cz

Warner Bros.
Streamovací platforma Disney+ zamíří v létě do Česka.
Pod HBO Max přejde stávající HBO Go.
4
Fotogalerie

Do Česka letos zamíří hned dvě nové streamovací služby – Disney+ a HBO Max. První jmenovaná chce lákat diváky na obsah z produkce studií Disney nebo Pixar, HBO Max zase nabídne snímky například ze studia Warner Bros, jehož nejnovější filmy bude na své platformě nabízet již 45 dní po premiéře. Do boje o diváky se pouští i televize Nova se svou službou Voyo. Pozadu nezůstává ani televize Prima, která ale spuštění vlastní streamovací platformy teprve plánuje.

Všechny zmíněné služby narazí v Česku na současného vládce streamu. Tím je americký Netflix, který má v tuzemsku přibližně půl milionu předplatitelů. Za ním se drží HBO Go, jemuž navíc od osmého března vypomůže HBO Max.

„Podle odhadů je u nás HBO Go dvojkou v počtu předplatitelů a s přechodem na HBO Max budou chtít znovu zaútočit na lídrovskou pozici Netflixu,“ říká zakladatel filmového webu Filmtoro Tomáš Vyskočil.

Roboti z Boston Dynamics – Tančící humanoidi i smrtonosní zabijáci

Video placeholde
• Videohub

Nová služba HBO Max chce diváky nalákat na nabídku filmů a seriálů z produkce společností Warner Bros, HBO, DC, Cartoon Network nebo Max Originals. Jedním z hlavních plusů pak má být uvedení nových filmů společnosti Warner Bros 45 dní po jejich uvedení do kin. 

Streamovací platforma HBO Max zároveň oznámila i svůj ceník. Služba vyjde na 199 korun měsíčně. Pro stávající zákazníky HBO Go má však nová platforma připraven nižší měsíční paušál v hodnotě 132 korun za měsíc.

Přibližně týden předtím, než HBO Max potvrdilo svůj vstup na český trh, oznámila příchod i další streamovací služba, a to Disney+. Ta do Česka vstoupí letos v průběhu léta, konkrétní termín ani ceník však zatím není znám. V nabídce streamovací služby by se měly objevit filmy a seriály z produkce studií Disney, Pixar, Marvel či National Geographic.

Celosvětový trend streamovacích služeb si nenechávají ujít ani tuzemské televize. Například televize Nova na tento trend naskočila se svou platformou Voyo. „Máme za sebou 350 tisíc předplatitelů a další meta – 500 tisíc – je před námi,“ uvedl šéf digitálu a ředitel sekce nových médií a diverzifikace TV Nova Daniel Grunt ve svém příspěvku na LinkedIn.

Se streamovací službou nezůstává pozadu ani televize Prima. Ta sice divákům nabízí službu iPrima, ale bezplatně. Teď se společnost bude muset navíc popasovat s příchodem Disney+, protože náhle ztratí „monopol“ na kultovní seriál Simpsonovi. Podle šéfa webu Filmtoro Tomáše Vyskočila by však příchod služby Disney+ neměl Primě nijak uškodit.

„Nějaký úbytek diváků je zřejmě potká, ale bude to nepatrný rozdíl. Primě by to zároveň nemělo ublížit ani finančně, protože i kdyby jim část diváků odešla ke službě Disney+ kvůli seriálu Simpsonovi, jistě si přijdou na hezké peníze z poskytnutí českého dabingu Disneymu,“ vysvětluje Vyskočil.

Situace v České republice je z pohledu pozic streamovacích platforem následující. Dle odhadů serveru Filmtoro má nejvíce předplatitelů v tuzemsku Netflix (500 tisíc), následovaný HBO (200 tisíc) a platformou Televize Nova Voyo (150 tisíc). Zatím bez data premiéry v Česku je SkyShowtime (kombinace Peacock a Paramount+) a také služby Discovery+.