Zpěvačka Taylor Swift pohání ekonomický růst, hotely a služby na cestě jejího turné zdražují

Jméno zpěvačky Taylor Swift se aktuálně objevilo v Béžové knize amerického Fedu. Kam Swift vyrazí, tam se zvedá turistický ruch.

Jméno zpěvačky Taylor Swift se aktuálně objevilo v Béžové knize amerického Fedu. Kam Swift vyrazí, tam se zvedá turistický ruch. Zdroj: Mario Anzuoni, Reuters

Zpěvačka Taylor Swift posílila americkou ekonomiku díky svému turné Eras tour. Fanoušci se na koncerty sjíždějí ze všech koutů světa a hotelové rezervace vykazují nejsilnější růst od začátku pandemie. Díky věrným fanouškům tak ožívá cestovní ruch a plní se kasy nejen soukromého sektoru, ale i států. Situace upoutala Federální rezervní systém (Fed), který sleduje americkou ekonomiku.

Taylor Swift se vrátila po několika letech na turné se skladbami ze všech svých alb, která vydala během kariéry. Překvapením bylo, že se tím zapsala do dokumentů amerického Fedu. Regionální centrální banky USA průběžně shrnují ekonomickou situaci a poskytují ucelený obraz o aktuálním stavu prostřednictvím Béžové knihy. Právě v této knize se nyní objevilo i jméno Taylor Swift. 

Zástupci Philadelphské pobočky Fed jako první informovali o nárůstu hotelových rezervací, které byly uskutečněny v termínech zpěvaččiných koncertů. „Navzdory pomalému zotavování cestovního ruchu v jednotlivých regionech jeden kontakt uvedl, že květen byl nejsilnějším měsícem pro příjmy hotelů ve Philadelphii od vypuknutí pandemie, z velké části kvůli přílivu hostů, jež navštívili koncert Taylor Swift,“ uvedli v Béžové knize.

Není to poprvé, kdy vládní agentura přisuzuje Swift zásluhy o posílení podnikání. Nedávno úředníci v Cincinnati přisoudili Taylor Swift a jejímu turné zvýšení hrubých příjmů hotelů v centru města o více než 2,6 milionů dolarů a hrubých příjmů hotelů v okolí města Hamilton o více než 5,3 milionů dolarů. Zástupci cestovního ruchu v Chicagu informovali o překonání rekordů obsazenosti hotelů na začátku června, opět díky zpěvačce, která zde vystoupila. Každou noc bylo obsazeno více než 44 tisíc hotelových pokojů a celkové příjmy z hotelů činily 39 milionů dolarů.

Přijede Swift, zdražíme

Hotelové řetězce zaznamenaly navyšování příjmů u ostatních a rozhodly se tak využít nadcházející událost ještě více tím, že zvýšily své ceny. Podle údajů z Booking.com se ceny hotelů ve městech, jako je Pittsburgh, Kansas City nebo Minneapolis, zvýšily až na trojnásobek původních cen. Tímto krokem si hotely slibují ještě vyšší zisky.

„Taylor Swift je síla, se kterou se musí počítat,” uvedla Julie Calvertová, prezidentka a generální ředitelka turistické organizace Visit cincy. Podle ní je ekonomický dopad, který Swift vytváří, ohromující. Fanoušci cestují z daleka, aby se zúčastnili zpěvaččiných koncertů. Díky nim se tak zaplní kapacity ubytovacích zařízení. Zvednou se však také tržby restaurací nebo místních atrakcí. „Vliv Swift na cestovní ruch je důkazem jejích schopností upoutat publikum a pohánět ekonomický růst,“ pronesla Calvertová.

Taylor Swift v Evropě

Zpěvačka překvapila fanoušky ohlášením evropského turné, které odstartuje 9. května 2024 v Paříži. Očekává se, že zpěvačka rozhýbe cestovní ruch také v Evropě. Českou republiku Swift vynechá, koncertovat bude ale například v Německu, Rakousku nebo v Polsku.

Evropská ubytovací zařízení, včetně hotelů, penzionů a apartmánů, se rozhodla reagovat na rychlý nárůst tržeb ve Spojených státech a také zvýšila ceny za své služby. Příkladem může být Vídeň, která se pro české fanoušky stala hlavním cílem v boji o lístky na tuto velkolepou událost. V den, kdy byly lístky na koncert uvedeny do prodeje, několik ubytovacích zařízení zrušilo rezervace, které byly provedeny před tímto datem. Ještě tentýž den navýšily ceny za své pokoje o několik tisíc korun na osobu. 

Podobná situace se odehrála ve Švédsku, kde vystoupila popová zpěvačka Beyoncé. Stejně jako vystoupení Taylor Swift se i koncert této hvězdy promítl do ekonomických statistik země. Zájem o koncert vyvolal velkou poptávku po hotelech a restauracích, což vedlo k tomu, že Beyoncé přispěla k vyšší inflaci ve Švédsku. V květnu tamní inflace dosáhla 9,7 procenta. Odhaduje se, že turné Beyoncé, které má svůj závěrečný koncert naplánovaný na konec září, by mohlo vydělat až dvě miliardy liber (přes 50 miliard korun).

Eras tour

Jedná se o šesté koncertní turné, na které se zpěvačka vydala propagovat svá alba. Název odkazuje na to, že se zpěvačka vydává na cestu přes všechny své hudební éry, neboť se vrací ke všem svým albům. Fanoušci se mohou těšit na tříhodinový koncert, během kterého uslyší přibližně 44 písní. Vše je doprovázeno tanečními choreografiemi, vizuálními efekty nebo také zpěvaččiným rozmanitým šatníkem, který je specifický pro každé album.