Zvítězí ochranářství? Nad obchodními dohodami se smráká

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Americký prezident to s překopáním obchodních vztahů se světem myslí zcela vážně. Dvěma ze tří klíčových obchodních dohod hrozí vypovězení. Ta třetí – partnerství s Evropskou unií – se ani nedočkala podpisu.

Velké obchodní smlouvy s Evropou, se zeměmi Tichomoří a se severoamerickými sousedy si bral Donald Trump na mušku už ve volební kampani. Po nástupu do funkce udělal nejrychlejší proces s dohodou o Transpacifickém partnerství (TTP). Příkaz k jejímu vypovězení podepsal už třetí den po inauguraci.

Mnoho let dojednávaná smlouva, která rušila některá cla a další obchodní bariéry mezi USA a jedenácti zeměmi Pacifiku včetně Japonska, Austrálie nebo Nového Zélandu, tak fungovala bez potíží jediný rok. Trumpovo nařízení nicméně ještě musí ratifikovat Kongres.

Nyní zacílil Trumpův ansábl na dohodu NAFTA se sousední Kanadou a Mexikem. Ta je v platnosti už 23 let. Mimo jiné díky ní proudí masy Mexičanů za prací do USA a naopak mnoho amerických podniků přesunulo výrobu kvůli nižším nákladům k jižnímu sousedovi.

Trump chce smlouvu vyjednat nanovo. „Provedeme nějaké velmi zásadní změny, nebo se dohody zbavíme nadobro,“ řekl. Vadí mu třeba import dřeva z Kanady.

Vládní administrativa ho zvažuje zatížit dvacetiprocentním tarifem. Další svár je o vývoz amerických mléčných koncentrátů používaných při výrobě sýrů. Na jejich dovoz uvalila clo pro změnu Kanada.

„To, co se stalo, je velice, velice nefér. Je to příklad typického jednostranného opatření, které je v neprospěch Spojených států. Nebude mít dlouhého trvání,“ řekl Trump při návštěvě Wisconsinu zástupcům potravinářského průmyslu.

Podívejte se na rozhovor s Erikem Bestem o Donaldu Trumpovi:

Nejjednodušší to měl prezident s dohodou TTIP o rušení obchodních bariér mezi Spojenými státy a EU. Ta se ani nedočkala podpisu. Složitá jednání se vlekla roky a smlouva měla mnoho odpůrců i uvnitř EU.

S nástupem Trumpa je zřejmě definitivně odložena k ledu. „Z mého pohledu je mrtvá. O tom, kdo tuto dohodu více nechtěl, se dá úspěšně spekulovat,“ poznamenává vedoucí kanceláře CzechTrade v Chicagu Jan Kubata.

Snížení daní
Trump ve středu představil daňovou reformu, která má být největší za posledních třicet let. Zamýšlí snížit firmám daň ze zisku ze 35 na patnáct procent. Strop pro daň z příjmů jednotlivců má klesnout ze 39,6 na 35 procent. Případný pokles státních příjmů má být vyvážen růstem hospodářství.