Explosia je na rekordu, tržby přesáhly miliardu

Explosia

Explosia Zdroj: Explosia

Pardubický výrobce výbušnin a střeliva společnost Explosia dosáhl minulý rok zisku po zdanění 83,9 milionu korun. Meziročně je zisk o téměř 36 milionů korun vyšší, což představuje nárůst o 73 procent, i když výši zisku významně ovlivnily některé účetní operace. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb se zvýšily o 16 procent a dosáhly 1,05 miliardy korun, což je rekordní v novodobé historii firmy od doby, kdy ji vlastní stát. 

Pro společnost je významný růst výroby celospalitelných plášťů pro velkorážnou munici. Dodává je například pro houfnice 155 milimetrů polské armády, ale i do dalších teritorií. "Máme zahraniční klientelu, která to chce, Česká republika zatím bohužel tyto houfnice nemá. Je to náš vývoj, plně srovnatelný s konkurencí a jsme kvalifikováni pro NATO," uvedl Tichý. Export tvoří asi 60 procent část příjmů společnosti. Na domácí trh a do sousedních států směřují hlavně trhaviny. "U střelivin operujeme prakticky po celém světě," dodal Tichý.

Výši zisku příznivě ovlivnila skutečnost, že společnost loni započítala do výnosů rozpuštění rezervy 13 milionů korun na budoucí likvidaci dceřiné firmy IExplosives na Slovensku. Ve výnosech se projevilo i ocenění na reálnou hodnotu produktu Forward ve výši 9,7 milionu korun.

K vyšším tržbám přispělo i opětovné získání zakázky na dodávku plastické trhaviny pro Armádu ČR. Navýšení obratu a ziskové hospodaření očekává firma i letos.

Na konci loňského roku v Explosii pracovalo 694 lidí, o 81 více než v roce 2016. Mzdové náklady meziročně vzrostly z 285 milionů na 322 milionů korun, tedy o zhruba 13 procent. Průměrná mzda vzrostla v dělnických profesích o pět, v technických o 11 procent. Věkový průměr zaměstnanců se postupně snižuje na současných 46 let.

Vloni v listopadu Explosia zahájila provoz výzkumného a vývojového centra pro celospalitelnou munici. Zaplatila za něj 100 milionů korun, část nákladů uhradila z evropské dotace.

Firma Explosia je výrobce výbušnin, existuje od roku 1920. Od roku 2004 ji stoprocentně vlastní stát. Její součástí je Výzkumný ústav průmyslové chemie. Společnost má dva prodejní sklady v Krmelíně na Frýdeckomístecku a Lužné u Rakovníka. Měla také dvě dceřiné společnosti na Slovensku, od loňského března je jedna z nich, firma IExplosives, v likvidaci.